Гениите често страдат от аутизъм
Гениите често страдат от аутизъм / netinfo

Синдромът на Аспергер може би е пряко свързан с гениалността. До този извод е стигнал британски психиатър, който приложил своя богат опит към биографиите на известни учени и хора на изкуството. Това е форма на аутизма, при която интелектът не е засегнат, но в голяма степен намаляват социалните способности, предаде БГНЕС.

На форум на психиатрите в Лондон професорът е заявил, че много велики хора, сред които Айнщайн и Нютон, Джордж Оруел и Хърбърт Уелс, Моцарт, Кант и редица други мислители, са страдали от лека форма на аутизъм и точно затова са били гениални. Професорът смята, че синдромът на Аспергер се контролира от същите гени, които отговарят за творческото мислене. Според него всеки случай е уникален, защото е невъзможно да се предскаже комбинацията на гените. В изследването си професорът се е осланял на собствени данни и биографии на гении от миналото.

Трябва да се отбележи, че според статистиката различни форми на аутизъм се срещат при един от всеки сто души. При това повечето форми не са опасни и водят до това, че с известно усилие човек влиза в отношения с обществото.