B мнoгo eвpoпeйcĸи cтoлици шoфиpaнeтo в нaй-нaтoвapeнитe чacoвe пpeз ceдмицaтa е иcтинcĸи ĸoшмap. Въпреки многото мерки, които правителствата на повечето държави предприемат за намаляване на трафика, жителите на големите градове губят голяма част от времето си заради натоварения трафик.

От 2017 година София е включена в индекса за градовете с най-големи задръствания в света, публикуван на сайта на производителя на навигационни системи "TomTom". Българската столица е в "златната среда" сред общо 189 оценени населени места ( с населенеие над 800 хил. души) от 48 държави.

Какво причинява задръстванията?

София е на 83-то място в света и на 24-то място в Европа (от 43 града). Според изчисленията на авторите на индекса пътуването в пиков час сутрин в София отнема с 58% повече време, отколкото във време с нормален трафик, а вечерните задръствания отнемат с 66% повече.

Сред европейските градове най-неблагоприятно се представят Букурещ - с 90% и 98% забавяне, което го поставя на пета позиция в световната класация. Румънската столица е следвана от двата най-големи града в Русия - Москва и Санкт Петербург. Сред европейските столици София е на 11 място по този показател, като преди нея е Осло, а след нея е Берлин.

трафик
iStock/Getty Images

Европейските столици с най-малко задръстванията са Копенхаген, Амстердам и Будапеща, където закъсненията в часовете пик са под 50%. Индексът се публикува за осма поредна година, като целта е да ориентира шофьорите, местните власти и производителите за нивата на задръстванията в урбанизираните територии за вземане на нужните решения.

От класацията се вижда, че в почти всички европейски градове, изследвани и през миналата година, положението се влошава. Подобрение с по 1% на времето за пътуване отчитат единствено Варшава (11-то място), Стокхолм (28-мо място), Бирмингам (31-во място) и Лийдс (32-ро място).

Мъжете са по-стресирани в задръствания от жените

Ето и 10-те европейски столици с най-тежък трафик:

1. Букурещ (5)
2. Москва (13)
3. Лондон (25)
4. Рим (27) 5. Париж (35)
6. Брюксел (37) 7. Атина (41)
8. Варшава (42) 9. Виена (67)
10. Осло (81)

Съвсем малко не достига на София да влезе в челната десетка на тази негативна класация. Нашият град е на 11-то място сред европейските столици с най-лош трафик.

И още:


Десет съвета при покупка на употребяван автомобил (ВИДЕО)

Марките коли, по които българите са луди (ВИДЕО)

Ще залеят ли старите коли на Европа автокъщите у нас? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук