Мъжете са по-стресирани в задръствания от жените
Мъжете са по-стресирани в задръствания от жените / снимка: morguefile.com

Мъжете шофьори по-трудно запазват хладнокръвие в задръстванията от колежките си жени, сочи британско изследване. Нивата на стрес при мъжете се увеличават седем пъти спрямо тези на жените, когато попаднат в задръстване, установили изследователите. Освен това е по-вероятно да се ядосват, че си губят времето в задръстването, докато жените облекчават напрежението като пеят с радиото.

Психолози измерили нивата на химическите вещества на стреса в слюнката на доброволци, поставени в тежко задръстване. Жените останали сравнително спокойни, като нивата на стреса им се увеличили средно с 8,7%, докато чакали зад волана. Но мъжете започнали да се гневят и нивата на същите химически вещества нараснали с 60 на сто. Макар че това повишило натиска върху сърцето им, причинило световъртеж и проблеми с дишането, много от мъжете нямали никаква представа, че изпитват стрес.

Две трети от жените и половината от мъжете заявили, че не изпитват никакъв стрес, докато стоят 20 минути в задръстване, въпреки че резултатите от изследванията им показали точно обратното. Едно от възможните обяснения за разликата между двата пола е, че мъжете разчитат повече на реакцията „борба или отлитане” при стресови ситуации, което означава, че те смятат, че трябва да се изправят срещу проблема или просто да го заобиколят. Но когато са попаднали в задръстване, не могат да изберат нито една от двете опции и стават все по-стресирани, обобщава БГНЕС.

Жените от своя страна са по-добри в използването на прости методи за разсейване като пеене с радиото. Като се има предвид, че близо половината от хората пътуват до работното си място с кола всеки ден, тези от тях, чиито нива на стреса се увеличават, когато попаднат в задръстване, може да развият сърдечни заболявания, свързани със стреса.