Покупката на употребяван автомобил може да ви спести много пари, които бихте дали за нов такъв, но подобна инвестиция крие и доста рискове. Необходимо е да бъдете внимателни и да не бързате, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.

Британските експерти на Кралския автомобилен клуб (RAC) са създали подробно ръководство за покупка на употребявани автомобили. В него са дадени съвети за всяка стъпка от процеса по избора на употребяван автомобил – избора на мястото за покупка, какво да проверите при прегледа и теста на колата, и как да се справите с преговорите. Ето кои са основните неща, които трябва да проверите, когато правите оглед на употребяван автомобил:

1. Гумите

Огледайте ги внимателно за дефекти и проверете височината на грайфера. Ако гумите изглеждат амортизирани или са с височина на грайфера под 3 мм, то скоро ще трябва да вложите допълнително пари за нови гуми, което ще оскъпи покупката ви.

Това са най-купуваните автомобили втора ръка в България (ВИДЕО)

2. Вдлъбнатини и драскотини

Огледайте колата внимателно при хубаво време и когато е чиста. Оглед при дъждовно и мрачно време може да прикрие доста от тези дефекти.

Все пак не бъдете твърде придирчиви за малки драскотини, които могат да се оправят сравнително евтино, но преговаряйте за отстъпка, ако прецените, че състоянието не отговаря на цената.

кола
ThinkStock/Getty Images

3. Луфтове в сглобката

Големи луфтове в сглобката на панелите или на вратите, могат да бъдат признак за некачествен ремонт след катастрофа. Проверете и за разлика в цветовете на отделните елементи.

Марките коли, по които българите са луди (ВИДЕО)

4. Нива на работните течности

Отворете капака и проверете всички нива – на маслото, на спирачната течност, на течността за сервото. Ако те са ниски, това може да е знак, че колата не е добре поддържана. Внимавайте и за следи от изтичане на масло, които могат да са признак за евентуален проблем.

5. Състояние на течностите

Проверете визуално маслото и охлаждащата течност. Маслото не бива да има бяла, майонезо-образна субстанция, която може да се дължи на кондензация, но може и да е признак за смесване на охлаждаща течност с масло. Резервоарът на охлаждащата течност трябва да е чист от вътре и самата течност да е хомогенна и да няма примеси.

Десет от най-добрите употребявани автомобили 4х4 на европейския пазар (ВИДЕО)

6. Електрическа инсталация

Проверете всичко, което можете - всички ел.стъкла, заключването на всяка врата и багажника, радиото, колонките, осветлението, климатика, отоплението на стъклата и огледалата и т.н.

Какви автомобили карат българите?

7. Стъклата

Внимателен оглед на състоянието на стъклата не бива да се пропуска. Огледайте добре за незабележими пукнатини, защото те могат да се разраснат и да се наложи смяна на цялото стъкло. Прегледайте също и фаровете и стоповете – за пукнатини, влага от вътрешната страна, замъгляване.

8. Тапицерия

Не пропускайте интериора на автомобила. Има ли петна, захабено и скъсано на седалките? Неприятна миризма? Тези на пръв поглед дребни проблеми могат да ви причинят дискомфорт впоследствие и допълнителна загуба на пари и време. Някои неприятни миризми в купето могат да бъдат доста трудни за отстраняване.
 

9. Резервна гума и аксесоари

Има ли резервна гума и всички задължителни аксесоари, като крик и ключ за болтовете на гумите? Какво е състоянието им?

кола
ThinkStock/Getty Images

10. Амортизация

Вижте дали общата амортизация съответства на възрастта и пробега на автомобила. Малък пробег, а много амортизирани елементи, като шофьорска седалка, волан и педали може да е повод за съмнение.

При самия тест драйв на автомобила трябва да следите внимателно за куп други неща, основните от които ще ви разкрием в следващата ни тема, свързана с покупката на употребяван автомобил.
 
И още:

Haй-пpoдaвaнитe aвтoмoбили в Европа през 2018 (ВИДЕО)

Българите карат най-старите коли в Европа

Това са най-стилните класически автомобили (ВИДЕО)

Увеличават екотаксите за стари коли (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук