Европейците са разделени по въпроса за хомосексуалните бракове
Европейците са разделени по въпроса за хомосексуалните бракове / netinfo

Мнозинството граждани на Европейския съюз не одобряват легализирането на хомосексуалните "бракове" или осиновяването на деца от хомосексуални двойки, показва проучване на Евробарометър, цитирано в сайта LifeSiteNews.com.

Проучването на Евробарометър 66 обхваща 30 000 граждани на страни-членки на ЕС, новоприсъединяващи се държави и потенциални членки, и е осъществено по искане на Европейската комисия.

Макар че властите в редица европейски държави правят опити за легализиране на хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от хомосексуални двойки, европейците остават разделени по тези въпроси, като в Западна Европа и скандинавските страни подкрепа е по-голяма, а в другите европейски държави, и особено в страните от бившия комунистически блок, хората са твърдо против.

Около 49 процента от гражданите на 25-те членки на ЕС не одобряват хомосексуалните бракове, а 61 процента от тях са тотално против осиновяването на деца от хомосексуални двойки. Само 44 процента от гражданите на ЕС одобряват браковете на лица от един и същи пол, а 32 процента подкрепят и осиновяването на деца от такива двойки.

Само в осем държави от 25-те членки на ЕС има силна подкрепа за легализирането на хомосексуалните бракове: в Холандия (82 процента), Швеция (71 процента), Дания (69 процента), Белгия (62 на сто), Люксембург (58 процента), Испания (56 процента), Германия (52 на сто) и Чешката република (52 процента). В същото време само в две от тези държави - в Холандия (69 процента) и Швеция (51 процента) хората подкрепят осиновяването на деца от хомосексуални двойки.

Най-силна съпротива срещу хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от хомосексуални двойки има в Гърция и Латвия, и по двата въпроса съответно 84 процента и 89 процента, следвани от Полша (74 процента са против хомосексуалните бракове и 89 процента против осиновяването).

В страните, които съвсем скоро ще се присъединят към ЕС - България и Румъния, хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от такива двойки се отхвърля съответно от 15 процента и 12 процента от българите, и 11 процента и осем на сто от румънците.

Проучването показва още, че близо 53 процента от анкетираните смятат присъединяването на тяхната държава към ЕС за "нещо добро", а според 54 на сто то е донесло ползи на съответната държава. Според 33 процента от анкетираните обаче ЕС върви в грешна посока, като същият процент хора смятат, че съюзът върви в правилна посока.

Европейците са разделени в мнението си по въпроса за разширяването на ЕС - 46 процента го одобряват, а 42 процента са против. Гражданите на източноевропейските държави силно подкрепят разширяването, показва проучването.