Мойва (капелин, каплин) е малка фуражна риба от мирисово семейство, открита в северната част от Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан.
Тя е призната за един от най-ценните морски дарове. Също така е продукт на достъпна цена, който заема водеща позиция по брой полезни и лечебни свойства.
Според експертите мойва е вкусна, здравословна риба, достъпна за почти всеки. Пържи се, вари се, пуши се и се осолява. Използването на тази риба може да нормализира нивото на холестерола в кръвта, да повиши имунитета, а високото съдържание на йод помага да се избегнат някои проблеми с щитовидната жлеза.
Използването на мойва като източник на витамин С, фолиева киселина и тиамин се крие в способността ѝ да повишава хемоглобина, да нормализира функциите на стомашно-чревния тракт, да подобрява апетита и да има общо тонизиращо действие върху организма.
Естествените протеини, с които е обогатена рибата, напълно насищат тялото, но в същото време се усвояват перфектно. Рибата съдържа също почти всички незаменими аминокиселини. Използването на мойва допринася за нормализиране на кръвното налягане.
Тя е призната за един от най-ценните морски дарове. Също така е продукт на достъпна цена, който заема водеща позиция по брой полезни и лечебни свойства.
Според експертите мойва е вкусна, здравословна риба, достъпна за почти всеки. Пържи се, вари се, пуши се и се осолява. Използването на тази риба може да нормализира нивото на холестерола в кръвта, да повиши имунитета, а високото съдържание на йод помага да се избегнат някои проблеми с щитовидната жлеза.
Използването на мойва като източник на витамин С, фолиева киселина и тиамин се крие в способността ѝ да повишава хемоглобина, да нормализира функциите на стомашно-чревния тракт, да подобрява апетита и да има общо тонизиращо действие върху организма.
Естествените протеини, с които е обогатена рибата, напълно насищат тялото, но в същото време се усвояват перфектно. Рибата съдържа също почти всички незаменими аминокиселини. Използването на мойва допринася за нормализиране на кръвното налягане.