/ iStock/Getty Images
Внимавайте с консумацията на кофеин, защото освен дехидратиращ, има и лек диуретичен ефект, така че изобщо не се препоръчва при повръщане и диария.

Топлите напитки често се смятат за лек за различни респираторни заболявания, като настинка или грип, а проучванията показват, че горещите напитки могат да помогнат за облекчаване на симптоми като хрема и възпалено гърло.

Когато става въпрос за кафе обаче, нещата не са толкова прости и една от най-големите причини е, че то ни държи будни, а когато е болно, тялото има нужда от почивка.

„Кофеинът е стимулант и неговият стимулиращ характер може да бъде контрапродуктивен“, казва Суан Хасиг, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета на Ню Орлиънс. И добавя, че „когато се сблъсквате с вирусна инфекция, наистина трябва да си починете добре“.

Хасиг казва, че сънят помага на тялото да се бори и да се възстанови от вируси и тъй като целта на кафето е да ни държи будни, то може да затрудни съня, от който се нуждаем в този момент. Същото важи и за енергийните напитки, които често съдържат повече кофеин от чаша кафе.

„Твърде много кофеин може да бъде лошо за вас, дори когато сте в най-добро здравословно състояние“, казва Хасиг, а когато се консумира в големи количества, кафето може да ни дехидратира.

Д-р Даниел Монти, председател на Департамента по интегративна медицина и хранителни науки във Филаделфия, добавя пред HuffPost, че трябва да внимавате с консумацията на кофеин, тъй като освен дехидратиращ, той има и лек диуретичен ефект.

Вместо това е важно да се хидратирате с вода, каза д-р Монти и добави, че „ако повръщате или имате диария от заболяване, е особено важно да останете хидратирани (вода, не кафе).

„Оводняването може да бъде тревожен фактор, ако заболяването е сериозно и е например по-тежка форма на грип“, казва лекарят и допълва, че тогава кафето не е добро, защото може да разстрои и стомаха.

Д-р Хасиг добавя, че "някои инфекции като грипа също могат да причинят стомашно-чревни симптоми и влошаването на цялата система от стомаха до червата просто не е добра идея."

„В такъв случай е препоръчително да пропуснете и сутрешното кафе. Иначе няма нищо лошо в чаша кафе, особено през първата половина на деня, защото може да предотврати главоболие и да ни помогне да функционираме“, казва д-р Хасиг, „но трябва да сте умерени и да си почивате достатъчно“.

Той смята, че „много е важно да поддържаме добро ниво на хидратация през цялото време, особено по време на заболяване, като най-подходящи са обикновената вода, натуралните сокове, както и топлите билкови чайове и горещата супа.
БГНЕС