/ Gulliver/Getty Images
Критика и политически спорове предизвика реакцията на гръцката полиция през уикенда. По сигнал на служители на министерството на културата властите спрели прожекцията на филма Жокерав два киносалона в Атина и отвели непълнолетни зрители в полицията. Същевременно филмът е събрал над 450 000 зрители в Гърция, като споровете вероятно ще привлекат и публика, която иначе не би отишла да го гледа, съобщава „Катимерини”.
 
„Жокера“ постави рекорд в бокс-офис класацията на Северна Америка

В събота и неделя след сигнал на двама служители на гръцкото министерство на културата полицията влязла в два киносалона в гръцката столица и извела от там непълнолетните зрители, защото по решение на компетентните комисии на министерството филмът е определен като неподходящ за лица под 18 години.
 
При първия случай в полицейския участък са били отведени седем непълнолетни и управителят на киното. Срещу последния е заведена преписка, а родителите на децата са уведомени да си ги вземат от участъка. При втория случай са установени десет непълнолетни, двама от които придружавани от родителите си, които са били поканени да излязат. В салона е имало и „тайни агенти” на министерството, които посочили на полицаите къде са непълнолетните.
 
„Жокера“ на Тод Филипс грабна приза „Златен лъв“ във Венеция

Случаят доби и политически оттенък, след като лидерът на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас написа във Фейсбук: „Редът, който не успяха да наложат органите в Готъм Сити, беше възстановен в събота вечер в кино „Аело” от г-н Хрисохоидис (вътрешния министър). Не си поплюваме...”. Хрисохоидис и министърът на културата Лина Мендони се разграничиха от начина, по който е бил решен проблемът.
 
Синдикатът на служителите в министерството на културата призова да не бъде нарочван персоналът на министерството, а да бъде осъвременена нормативната база, като например законът от 1937 г. за непълнолетните в киносалоните.

И още:

Най-великите филмови злодеи на всички времена

„Господарка на злото” 2 измести „Жокера” в бокс-офиса

Историите на хора, извършили престъпление заради филми (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА