/ iStock/Getty Images
Кой не иска да се събужда всяка сутрин, изпълнен с енергия и жизненост? Точно това е подходящо за привържениците на пречистването със сокове, известно още като соково гладуване: подмладяващо "рестартиране" на организма. Това е примамлива перспектива, особено в началото на пролетта.

Съществуват готови пакети със сокове, в които всичко вече е смесено, и инструкции кога какво да се пие. Ако пък сте готови да положите усилия, можете да спестите малко пари, като включите сокоизстисквачката си, ако имате такава.

Обикновените пречиствания със сокове - да не се бъркат с лечебното гладуване или така наречените детокс продукти - обикновено продължават от два до пет дни и не повече от седмица.

"През този период се пият само плодови и зеленчукови сокове", казва Никлас Шварц, преподавател в Германския университет за приложни науки за превенция и здравен мениджмънт (DHfPG) в Саарбрюкен, Германия.

"В допълнение, това може да бъде чай, вода и зеленчуков бульон. Не се ядат твърди храни."

Пиете от три до шест порции сок на ден, всяка от които е смес от различни видове плодове и зеленчуци. Една порция съдържа между 250 и 500 милилитра сок. "Общото количество варира от 1 до 1,5 литра", казва Шварц.

Можете да започнете веднага. Някои хора се отдават на любимите си храни предния ден, докато други избягват храни като месо и продукти от бяло брашно.

Според Антие Гал, говорител на Германското дружество по хранене (DGE), хората с вече съществуващо заболяване трябва първо да се консултират с лекаря си. Сред тях са тези с високо кръвно налягане, заболявания на черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза, а също и онкоболните и диабетиците.

"Жените, които са бременни или кърмят, също не трябва да постят", казва Гал. "Не е подходящо и за възрастните хора и децата, тъй като те имат висока потребност от хранителни вещества".

Прочистването със сок е безпроблемно за здрави хора. И Гал, и Шварц казват, че то може да бъде началото на цялостна промяна на хранителните ви навици. "Тогава то е стартова площадка, която улеснява промяната на начина ви на хранене", отбелязва Шварц.

"Соковете доставят на организма много витамини и вторични растителни метаболити, както и минерали и фибри", казва Гал и добавя, че пречистването облекчава работата на червата благодарение на лесната смилаемост на соковете.

Тя казва, че дали те ви карат да се чувствате по-добре, е чисто субективно: "Установяването на пряка връзка е трудно".

Отрицателната страна е, че соковите прочиствания лишават организма ви от много хранителни вещества, например протеини и незаменими мастни киселини. "Така че в някои отношения това е небалансирана диета", казва тя.

Ето защо е важно да не се правят пречиствания със сокове за повече от седмица и да се разпределят порциите през деня, а не да се пие всичко наведнъж. "В противен случай - предупреждава тя - нивата на кръвната ви захар ще се повишат сравнително високо и след това бързо ще спаднат", което може да доведе до спад на енергията, а не до нейния прилив.

enlightenedМоже ли пречистването със сокове да ви помогне да отслабнете?

Според Шварц едноседмично прочистване със сокове обикновено води до намаляване на теглото с между 1 и 1, 1/2 кг и дори с 3 до 5 кг, в зависимост от изходните ви данни.

"Това обаче не са само мазнините, а до голяма степен и водата, която винаги губите, когато започвате диета", обяснява той. "Спадът в съдържанието на храносмилателния тракт също намалява теглото ви, а липсата на прием на протеини кара мускулите ви да разграждат част от протеините".

И така, ключът към отслабването е цялостното преразглеждане на диетата ви след пречистването със сок. "Ако след това възобновите старите си хранителни навици, ще възстановите теглото си след седмица или две", казва Шварц.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС