/ БТА
Китайската космически апарат „Чанъе-6“, който носи проби от обратната страна на Луната, се завърна на Земята днес след тежка 53-дневна мисия, която е първата по рода си в света, съобщава АФП.

Поради своята сложност това е един от най-амбициозните космически проекти на Китай, провеждани някога. Мисията „Чанъе-6“ се състои орбитален, спускаем и подемен модули, както и такъв за връщане. Той се приземи днес в пустинен район в Северен Китай.

Тъмната страна на Луната е рядко изследван регион. Нарича се така, защото е невидима от Земята. Тя е многообещаваща за научни изследвания, тъй като назъбеният й релеф е по-малко загладен от древните потоци лава, отколкото тези на гледащата към Земята страна на Луната.

Взетите проби от лунен прах и скали могат да ни помогнат да научим повече за формирането и историята на естествения спътник на Земята.
Мисията „Чанъе-6“ беше изстреляна на 3 май от космодрума Вънчан в тропическата островна провинция Хайнан, Южен Китай.

Спускаемият и подемният модули се спуснаха в целевия район на Луната на 2 юни. Те кацнаха в един от най-големите известни кратери в Слънчевата система, разположен недалеч от Южния полюс на нашия естествен спътник.

Лунният модул използва бормашина и роботизирана ръка, за да вземе проби. Той също така направи снимки на лунната повърхност и заби червено-жълто китайско знаме в сивата почва на обратната страна на Луната.

На 4 юни подемният модул извърши първото в историята успешно излитане от обратната страна на Луната, за да достави събраните проби в модула, чакащ в лунна орбита. Оттам пробите потеглиха към Земята с модула за връщане.

Операцията наистина е била изключително техническа и деликатна. Цялата мисия изискваше използването на китайски ретранслационен спътник, за да могат да се предават комуникационните сигнали от Земята до обратната страна на Луната в двете посоки.

През последните тридесет години Китай разви значително космическите си програми, като вложи милиарди евро в сектора в опит да настигне в тази сфера САЩ, Русия и Европа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христо Кьосев/БТА