Бившият крал на Непал се оказа много богат
Бившият крал на Непал се оказа много богат / снимкa: БГНЕС

Бившият кралят на Непал разполага с близо 200 милиона долара, инвестирани в страната, и в чужбина, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Никой не знае колко са вложените от него пари извън Непал и няма начин да открием това, твърди непалски журналист, разследвал финансите на последния представител на кралската династия в хималайското кралство.

Крал Гиянендра успя да скрие инвестициите си, убеден е журналистът. Бившият крал отказва да сътрудничи на комисията, натоварена да инвентаризира богатствата на бившето кралство и още не е върнал короната и скиптъра. До четвъртък той трябва да напусне кралския дворец в сърцето на Катманду и временно да се настани в резиденция в периферията на града, за да започне живота си на обикновен гражданин.

Учредителното събрание, избрано на 10 май, в което мнозинство имат бившите маоистки бунтовници, премахна монархията и обяви страната за република. Превръщането на кралството в република е в резултат на мирното споразумение, сключено през 2006г. между седем непалски партии и маоистките партизани. В продължение на 10г. Непал живя в условия на гражданска война, която съсипа икономиката му и отне живота на 13 000 души.