/ Istock
Витамините и добавките се употребяват некомпетентно, особено по време на сезонните промени и могат да предизвикат инфаркт, епилепсия и други подобни разстройства“. Това заяви проф. д-р Кошкун Уста от Медицинския факултет на Университета Акдениз, катедра „Медицинска фармакология“ пред Анадолската агенция.

Заявявайки, че употребата на витамини и добавки е станала широко разпространена в Турция и по света, Уста каза:

„Произходът на тези неща донякъде е от САЩ. Там има сериозни насоки за използването на добавки с обучение под името „функционална медицина“. Употребата им се е увеличила много, особено след избухването на епидемията от COVID-19. Хората започнаха да мислят, че непременно трябва да приемат магнезий, витамин D, калций, калий и цинк. Неправилното лечение с магнезий може да предизвика внезапни сърдечни пристъпи, някои електрически промени в мозъка, епилепсия и други подобни състояния“, каза лекарят.

Отбелязвайки, че едно и също лечение не може да се прилага при всички, Уста подчертава, че не всеки пациент с астма може да използва едно и също лекарство, поради което има поне 20-30 различни лекарства за астма.

Като посочи, че по време на сезонните промени хората могат да се обръщат към витамините и добавките без нужда, Уста казва:

„Вместо това се хранете правилно, спете качествено и се грижете да консумирате сезонни храни. Лечението и добавките са специфични за всеки човек. Това трябва да бъде подкрепено от експерти. Има хора, които приемат хранителни добавки, вместо да консумират портокали. Високите дози витамин С сериозно увреждат бъбреците“.

Уста отбеляза, че след като се направят изследванията, трябва да се използват персонализирани витамини и добавки с препоръка на лекар.

Той заяви, че спортистите също са принудени да използват ненужно аминокиселини и че в аминокиселините има глутамат, който може да причини сериозни увреждания на мозъка.

Професорът твърди, че производството на допълнителни продукти трябва да бъде добре контролирано и да се извършват проверки от страна на властите.

Уста, който заяви, че през последните години са се увеличили предложенията като периодично гладуване и отказване от хляба, каза:

„Не е необходимо някой, който е диабетик и няма проблем с глутена, да се отказва от хляба за нищо. Ако сте диабетик, имате сърдечна недостатъчност, сте в напреднала възраст или сте бременна, не можете да правите периодично гладуване. Може да получите инфаркт, епилепсия, хипертония и дори да загубите живота си“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС