В днешно време отвсякъде ни засипват със съвети за здравословно хранене. От рубриките в телевизионни предавания до постове на любимите ни инфлуенсъри, постоянно получаваме различна информация за това кое е полезно за здравето ни.
Истината е обаче, че никой (освен може би вашия лекар) не познава тялото и организма ви по-добре от вас самите. Освен това да сте в крак с най-новите тенденции в храненето може да бъде малко изтощително и много излишно, пише Edna.bg.
Затова и от сайта thelist.com се обръщат към няколко диетолози, които да ви помогнат да се абстрахирате от кулинарната мода, да избягате от капана на митовете и да се придържате към храните, които ще дадат на телата ви хранителните вещества, от които се нуждаят.
Ето и някои често срещани погрешни схващания, когато става въпрос за здравословно хранене.
Напълняваме от консумацията на мазнини
Телата ни всъщност се нуждаят от мазнини всеки ден. „Тъй като мазнините допринасят за вкуса, много продукти без мазнини, като сметана за кафе и кисели млека, слагат допълнителна захар, за да бъдат вкусни“, предупреждава Холдорф. „Освен това мазнините ви помагат да се чувствате удовлетворени и сити, така че когато посегнете към обезмасления сладолед, може действително да приемете повече, отколкото бихте изяли, ако просто изберете пълномаслената версия.“ Ако целите да отслабнете, не изключвайте от менюто си и полезните мазнини като зехтин, риба, авокадо, ядки.
Имате нужда от сокоизстисквачка
Консумирането на прясно изцеден сок определено не е толкова полезно, колкото яденето на цели плодове и зеленчуци. Това е така, защото когато изстисквате сок от плодове и зеленчуци, вие се лишавате фибрите им. Плодовият сок също така има много повече захар от целите плодове. Ако трябва да напълните една чаша пресен портокалов сок, ще ви трябват три до четири портокала. А повечето хора не биха изяли толкова плодове наведнъж.
Кокосовото масло е здравословна храна
„Кокосовото масло е мазнина, също като маслото или зехтина, и като маслото има високо съдържание на наситени мазнини, запушващи артериите“, твърди специалистът по хранене Макморди. „Няма проучвания, които да подкрепят здравните претенции на кокосовото масло, така че по-добре спрете да го ядете с лъжица и да го слагате в кафето си. Не бихте изяли лъжица масло, нали? Въпреки това кокосовото масло е полезно в кухнята като веган заместител на маслото.“ Все пак този въпрос остава спорен. Някои проучвания са установили, че трансмазнините, а не наситените мазнини, са истинският проблем, когато става въпрос за запушени артерии. Въпреки това диетите с високо съдържание на наситени мазнини наистина водят до по-високи нива на смъртност, така че вероятно има по-добри начини да си набавите здравословни мазнини, отколкото да ги приемате под формата на кокосово масло.
Продуктите без глутен са по-здравословни
Продуктите без глутен са навсякъде, но повечето хора не трябва да се отказват от него „Преминаването на безглутенова диета е наистина необходимо само за хора с целиакия или непоносимост към глутен. Ако нямаме този проблем, телата ни знаят как да преработват глутена, защото той естествено се съдържа в храните“, обяснява Холдорф. „Продуктите без глутен често се правят с рафинирани брашна, които са бедни на хранителни вещества.“ Освен това храните без глутен често имат повече добавени мазнини и захар, за да компенсират проблемите с вкуса и текстурата. Пълнозърнестите хляб и паста са част от здравословната диета и ако не е необходимо от медицинска гледна точка, няма причина да търсите продукти без глутен.
Вашето смути се нуждае от протеин на прах
Знаем, че протеинът е жизненоважен, за да останем сити през целия ден. Ако сте се опитвали да свалите няколко килограма, яденето на обикновена салата на обяд няма да ви помогне – ще имате нужда от малко пилешки гърди или нахут, за да се наситите. И все пак специалистите съветват да не прекалявате с манията по протеиновите продукти. „Хората обикновено получават достатъчно протеини, ако поддържат нормална балансирана диета“, обяснява Макморди. „Протеинови бисквитки, протеинови зърнени храни, протеинови палачинки – наистина не са необходими. Ако чувствате, че ви липсва протеин, хапнете кисело мляко. Няма нужда да поставяте протеин прах във всичко.“ Мит е още и полезността на протеиновите блокчета. „Много от тях са просто бонбони с протеинов прах в тях, така че четете етикетите“, предупреждава Макморди. „Ако съдържат повече от 15 грама захар, вие реално ядете сладкиш."
Всички въглехидрати са вредни
Телата ни се нуждаят от въглехидрати, за да оцелеят, затова всеки експерт препоръчва здравословен прием на въглехидрати през целия ден. „Въглехидратите са източник на гориво за нашите тела и добър източник на фибри и много витамини“, казва Линдзи Зигелбаум. „Вместо да избягвате всички въглехидрати, съсредоточете се върху пълнозърнести храни, боб и плодове и ограничете рафинираните въглехидрати.“ Нашият мозък всъщност използва въглехидратите като източник на енергия, така че елиминирането на тези необходими хранителни вещества само ще доведе до дисбаланс в тялото ви.
Белтъците на яйцата са по-здравословни от целите яйца
„Хората често смятат, че е по-здравословно да избягват яйчните жълтъци и да ядат само белтъците“, казва диетологът Линзи Зигелбаум. „Това обаче не е вярно, тъй като холестеролът в храната, която ядем, не е това, което допринася за високия холестерол в кръвта ни. Повечето от витамините и минералите се намират в жълтъка, включително витамини A, D, E, K, B12, B6, холин и селен.“ Освен това яйчните белтъци не съдържат много хранителни вещества и могат да ви накарат да почувствате глад много по-рано, отколкото ако сте изяли цялото яйце. „Всъщност целите яйца могат да повишат нивата на добрия холестерол и са полезни важен за здравето. Яденето на яйца има малък или никакъв ефект върху риска от сърдечни заболявания или инсулт.“, потвърждава и специалистът Кейт Ритър.
Нискокалоричните диети помагат да отслабнете
Ако искате да отслабнете, просто трябва да ядете по-малко и да спортувате повече, нали? Много хора са постигнали успех, като са следили приема на калории, но не трябва да се стига до крайности. Кимбърли Хершенсън, специалист по хранителни разстройства, предупреждава: „Яденето на нискокалорична храна всъщност забавя метаболизма ви, поставяйки тялото ви в режим на гладуване. След това то ще задържа всички калории, които сте приели, което всъщност забавя загубата на тегло“. По-добре е да ядете здравословна малка храна на всеки три до четири часа. Това ще поддържа метаболизма ви активен и ще ви предпази от преяждане по-късно.
Сиропът от агаве е безвреден подсладител
Може да сте срещали съвети вместо бяла захар да добавите естествен подсладител като сироп от агаве към храната си. Оказва се обаче, че агавето все пак не е толкова естествено. „Нектарът от агаве е силно обработен сироп, който е 1,5 пъти по-сладък и всъщност по-калоричен от обикновената трапезна захар“, твърди Меган Силвестър, диетолог в Shady Grove Fertility Wellness Center. „Той се състои предимно от фруктоза.“ Тъй като телата ни не могат да използват енергията от фруктозата, те я съхраняват в черния дроб за по-късно. „Когато фруктозата се консумира в големи количества и черният дроб не може да съхранява повече, той превръща излишната фруктоза в мазнини, триглицериди и липопротеини с много ниска плътност, което може да доведе до затлъстяване на черния дроб, хиперлипидемия и инсулинова резистентност, а всички те увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет.“, обяснява още Силвестър. По-удачни естествени подсладители са суровият мед, стевията и пюрираните фурми.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Истината е обаче, че никой (освен може би вашия лекар) не познава тялото и организма ви по-добре от вас самите. Освен това да сте в крак с най-новите тенденции в храненето може да бъде малко изтощително и много излишно, пише Edna.bg.
Затова и от сайта thelist.com се обръщат към няколко диетолози, които да ви помогнат да се абстрахирате от кулинарната мода, да избягате от капана на митовете и да се придържате към храните, които ще дадат на телата ви хранителните вещества, от които се нуждаят.
Ето и някои често срещани погрешни схващания, когато става въпрос за здравословно хранене.
Напълняваме от консумацията на мазнини
Телата ни всъщност се нуждаят от мазнини всеки ден. „Тъй като мазнините допринасят за вкуса, много продукти без мазнини, като сметана за кафе и кисели млека, слагат допълнителна захар, за да бъдат вкусни“, предупреждава Холдорф. „Освен това мазнините ви помагат да се чувствате удовлетворени и сити, така че когато посегнете към обезмасления сладолед, може действително да приемете повече, отколкото бихте изяли, ако просто изберете пълномаслената версия.“ Ако целите да отслабнете, не изключвайте от менюто си и полезните мазнини като зехтин, риба, авокадо, ядки.
Имате нужда от сокоизстисквачка
Консумирането на прясно изцеден сок определено не е толкова полезно, колкото яденето на цели плодове и зеленчуци. Това е така, защото когато изстисквате сок от плодове и зеленчуци, вие се лишавате фибрите им. Плодовият сок също така има много повече захар от целите плодове. Ако трябва да напълните една чаша пресен портокалов сок, ще ви трябват три до четири портокала. А повечето хора не биха изяли толкова плодове наведнъж.
Кокосовото масло е здравословна храна
„Кокосовото масло е мазнина, също като маслото или зехтина, и като маслото има високо съдържание на наситени мазнини, запушващи артериите“, твърди специалистът по хранене Макморди. „Няма проучвания, които да подкрепят здравните претенции на кокосовото масло, така че по-добре спрете да го ядете с лъжица и да го слагате в кафето си. Не бихте изяли лъжица масло, нали? Въпреки това кокосовото масло е полезно в кухнята като веган заместител на маслото.“ Все пак този въпрос остава спорен. Някои проучвания са установили, че трансмазнините, а не наситените мазнини, са истинският проблем, когато става въпрос за запушени артерии. Въпреки това диетите с високо съдържание на наситени мазнини наистина водят до по-високи нива на смъртност, така че вероятно има по-добри начини да си набавите здравословни мазнини, отколкото да ги приемате под формата на кокосово масло.
ThinkStock/Getty Images
Продуктите без глутен са навсякъде, но повечето хора не трябва да се отказват от него „Преминаването на безглутенова диета е наистина необходимо само за хора с целиакия или непоносимост към глутен. Ако нямаме този проблем, телата ни знаят как да преработват глутена, защото той естествено се съдържа в храните“, обяснява Холдорф. „Продуктите без глутен често се правят с рафинирани брашна, които са бедни на хранителни вещества.“ Освен това храните без глутен често имат повече добавени мазнини и захар, за да компенсират проблемите с вкуса и текстурата. Пълнозърнестите хляб и паста са част от здравословната диета и ако не е необходимо от медицинска гледна точка, няма причина да търсите продукти без глутен.
Вашето смути се нуждае от протеин на прах
Знаем, че протеинът е жизненоважен, за да останем сити през целия ден. Ако сте се опитвали да свалите няколко килограма, яденето на обикновена салата на обяд няма да ви помогне – ще имате нужда от малко пилешки гърди или нахут, за да се наситите. И все пак специалистите съветват да не прекалявате с манията по протеиновите продукти. „Хората обикновено получават достатъчно протеини, ако поддържат нормална балансирана диета“, обяснява Макморди. „Протеинови бисквитки, протеинови зърнени храни, протеинови палачинки – наистина не са необходими. Ако чувствате, че ви липсва протеин, хапнете кисело мляко. Няма нужда да поставяте протеин прах във всичко.“ Мит е още и полезността на протеиновите блокчета. „Много от тях са просто бонбони с протеинов прах в тях, така че четете етикетите“, предупреждава Макморди. „Ако съдържат повече от 15 грама захар, вие реално ядете сладкиш."
Всички въглехидрати са вредни
Телата ни се нуждаят от въглехидрати, за да оцелеят, затова всеки експерт препоръчва здравословен прием на въглехидрати през целия ден. „Въглехидратите са източник на гориво за нашите тела и добър източник на фибри и много витамини“, казва Линдзи Зигелбаум. „Вместо да избягвате всички въглехидрати, съсредоточете се върху пълнозърнести храни, боб и плодове и ограничете рафинираните въглехидрати.“ Нашият мозък всъщност използва въглехидратите като източник на енергия, така че елиминирането на тези необходими хранителни вещества само ще доведе до дисбаланс в тялото ви.
iStock/Getty Images
„Хората често смятат, че е по-здравословно да избягват яйчните жълтъци и да ядат само белтъците“, казва диетологът Линзи Зигелбаум. „Това обаче не е вярно, тъй като холестеролът в храната, която ядем, не е това, което допринася за високия холестерол в кръвта ни. Повечето от витамините и минералите се намират в жълтъка, включително витамини A, D, E, K, B12, B6, холин и селен.“ Освен това яйчните белтъци не съдържат много хранителни вещества и могат да ви накарат да почувствате глад много по-рано, отколкото ако сте изяли цялото яйце. „Всъщност целите яйца могат да повишат нивата на добрия холестерол и са полезни важен за здравето. Яденето на яйца има малък или никакъв ефект върху риска от сърдечни заболявания или инсулт.“, потвърждава и специалистът Кейт Ритър.
Нискокалоричните диети помагат да отслабнете
Ако искате да отслабнете, просто трябва да ядете по-малко и да спортувате повече, нали? Много хора са постигнали успех, като са следили приема на калории, но не трябва да се стига до крайности. Кимбърли Хершенсън, специалист по хранителни разстройства, предупреждава: „Яденето на нискокалорична храна всъщност забавя метаболизма ви, поставяйки тялото ви в режим на гладуване. След това то ще задържа всички калории, които сте приели, което всъщност забавя загубата на тегло“. По-добре е да ядете здравословна малка храна на всеки три до четири часа. Това ще поддържа метаболизма ви активен и ще ви предпази от преяждане по-късно.
iStock/Getty Images
Сиропът от агаве е безвреден подсладител
Може да сте срещали съвети вместо бяла захар да добавите естествен подсладител като сироп от агаве към храната си. Оказва се обаче, че агавето все пак не е толкова естествено. „Нектарът от агаве е силно обработен сироп, който е 1,5 пъти по-сладък и всъщност по-калоричен от обикновената трапезна захар“, твърди Меган Силвестър, диетолог в Shady Grove Fertility Wellness Center. „Той се състои предимно от фруктоза.“ Тъй като телата ни не могат да използват енергията от фруктозата, те я съхраняват в черния дроб за по-късно. „Когато фруктозата се консумира в големи количества и черният дроб не може да съхранява повече, той превръща излишната фруктоза в мазнини, триглицериди и липопротеини с много ниска плътност, което може да доведе до затлъстяване на черния дроб, хиперлипидемия и инсулинова резистентност, а всички те увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет.“, обяснява още Силвестър. По-удачни естествени подсладители са суровият мед, стевията и пюрираните фурми.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня