/ БГНЕС
Изкачването на скалния монолит Улуру - популярна туристическа атракция в Австралия, ще бъде забранено през 2019 г. заради духовното му значение за местна аборигенска общност, съобщава ДПА.
 
Забраната ще влезе в сила на 29 октомври 2019 г. На тази дата през 1985 г. земята и скалата са върнати на традиционните им собственици.
 
Скалната формация, която се намира в Националния парк Улуру-Ката Тюта, фигурира в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Смята се, че монолитът с характерен червен цвят е на около 500 000 години.
 
Управата на парка, състояща се основно от представители на Анангу - членове на няколко племена, които са традиционни аборигенски собственици на Улуру, е взела единодушно "историческо решение" да забрани изкачването му.
 
Хората Анангу обитават района от минимум 30 000 години, смятат скалната формация за свещена и културно значима и отдавна се противопоставят на изкачването й.
 
"За нас това е изключително важно място, а не средище за развлечение или тематичен парк като "Дисниленд", казва Сами Уилсън, председател на управителния съвет и лидер на Анангу.
 
Подводно свлачище в Австралия разкрива древни тайни
 

БГНЕС


Улуру е една от водещите туристически атракции в страната. Годишно се посещава от над 250 000 души. Според данни на правителствената служба "Паркове Австралия" през 90-те години на миналия век около 74% от туристите са изкачвали монолита. Към настоящия момент цифрата е сведена до 16%, тъй като посетителите са наясно, че хората Анангу считат изкачването на Улуру за неуважително.
 
Най-често скалната формация изкачват австралийски туристи, следвани от посетители от Япония. От "Паркове Австралия" казват, че уважават и подкрепят решението за забрана на изкачването на Улуру.
БТА