/ Thinkstock/Getty Images
Американски астрономи са засекли "странни" радиосигнали от една от най-близките звезди до Земята, отстояща на едва 11 светлинни години, предаде Франс прес.

"Твърде странните" сигнали, регистрирани от обсерваторията "Аресибо" в Пуерто Рико и чието естество учените се опитват да обяснят, идват от звезда от типа червено джудже и са уникални за нея. Подобни сигнали не са засечени от намиращи се наблизо сходни звезди.

Всички звезди са родени по двойки, Слънцето е имало близнак

През април и май астрономите регистрираха сигнали от няколко звезди, намиращи се в близост една до друга - Глизе 436, Рос 128, Волф 359 и HD 95735.

След анализ на данните учените определиха сигналите от звездата Рос 128 като "странни".

Астрономи откриха потенциално обитаема суперземя

За астрономите произходът им остава неизвестен. Специалистите предлагат три възможни обяснения за странните сигнали - изригване от типа на слънчевите, излъчване от друг обект в полето на наблюдение на Рос 128 или експлозия на спътник на звездата с твърде отдалечена орбита от нея.

Космическият "канибализъм" не е толкова рядко явление

"При положение, че има редица по-правдоподобни възможни обяснения, хипотезата, че тези сигнали идват от извънземни, е най-невероятната", казва не без известна ирония Абел Мендес от изследователския екип от университета на Пуерто Рико.
БТА