/ / iStock/Getty Images
Звездите се раждат от плоски дискове, образувани при разпадането на междузвезден материал под собствената му гравитация. Сега за първи път астрономи наблюдаваха признаци за планетообразуване около протозвезда, която е толкова млада, че облакът от остатъчния прах и газ още не е изчезнал и дискът е в процес на формиране, съобщи Сайънс алърт .

Това е най-младата известна подобна структура. Тя показва, че образуването на планетите започва по-рано, отколкото мислеха специалистите, преди пораждащата я система да е дори на 500 000 години.

Младата протозвезда е наречена IRS 63. Тя е на 470 светлинни години от нас в звездообразуващия район Rho Ophiuchi в съзвездието Змиеносец. Протозвездата е в клас 1 на звездообразуващия процес. Тя е преминала през основната акреционна фаза и е с повечето от окончателната си маса. Светлината й е ярка.
Протозвездата има голям диск, който достига на 50 астрономически единици. Тези свойства правят системата отлична цел за изучаване на образуването на звезди и планети.

Наблюденията са направени от астрономи от института "Макс Планк" за извънземна физика с радиотелескопа АЛМА в Атакама, Чили.
БТА