/ iStock/Getty Images
Англичаните и шотландците са начело в международно проучване на тема кои народи се напиват най-често до степен да губят равновесие и да говорят неясно, съобщи електронното издание на в."Гардиън".

Глобалното проучване за 2020 г. The Global Drugs Survey установява, че за Великобритания проблемът с алкохола е далеч по-сериозен в сравнение с други уповайщи средства. Повече от пет на сто от хората на възраст под 25 г. в Обединеното кралство съобщават, че са търсили лекарска помощ, след като са се напивали в сравнение с общо 2 на сто в глобален мащаб.

В проучването са участвали 110 000 души по света, сред които 5283 британски граждани в тримесечен период от ноември 2019 г. до февруари 2020 г., преди настъплението на пандемията от новия коронавирус.

Резултатите повтарят установеното в миналогогодишното проучване, че британците се напиват по-често, отколкото представителите от други страни. Участниците в изследването били питани колко пъти им се е случвало да са толкова пияни, че физическото ими психическо състояние е засегнато до степен да не могат да пазят равновесие и да говорят неясно.



Според тази дефиниция англичаните и шотландците са се напивали средно повече от 33 пъти. Това е най-високата стойност сред участниците в проучването от 25 страни и над два пъти повече от средните стойности за няколко европейски страни като Полша, Унгария, Германия, Гърция, Испания, Италия и Португалия. Средната глобална стойност е над 20 пъти, като най-нисък резултат отчитат колумбийците - 6,5 пъти.

Едва седем на сто от анкетираните шотландци и англичани не са се напивали през последната година. Само датчаните и австралийците отчитат по-нисък резултат - пет на сто
БТА