500-метров сандвич се разходи из улиците на Кордоба
500-метров сандвич се разходи из улиците на Кордоба / снимка: БГНЕС

Сандвич с дължина от над 500 метра се изви по живописните улици на испанския град Кордоба и смая с размерите си и жителите, и многобройните туристи.

Това е отговорът на асоциацията "Jovenes Cofrades" на хвърлената ръкавица за най-голям сандвич в света. Откритието, приписвано на Джон Монтагю, известен като 4-ти Граф Сандвич, е произведено от жителите на 310-хилядния град от 180 кг испанска шунка, 25 литра зехтин и над 500 метра хляб.

По всичко изглежда, че организаторите на любопитното събитие във важния туристически център, известен с архитектурата си още от времето, когато е столица на Кордобския халифат, ще успеят в начинанието си. В града съжителстват мюсюлманска, еврейска и християнска култури, пояснява БГНЕС.

Старата градска част е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Там се намира известната джамия "Мескита", превърната в католическа катедрала, както и дворецът "Алкасар" с прочутата си градина.

Кордоба е разположен в подножието на планината Сиера Морена на десния бряг на река Гуадалкивир, в плодороден и горещ район.