Морковите са богати на много хранителни вещества, което ги прави особено полезни за здравето на човека. Историците смятат, че те са култивирани от гърците и римляните, споменават се от Плиний Стари и са оценени от император Тиберий. Те са полезни и със сигурност заслужават място в нашето меню. Вижте здравословните ползи от морковите в канала "Баба знае" във vbox7:

1. Подобряват зрението

Сигурно като сте били малки сте чували от родителите си, че ако ядете моркови, ще започнете да виждате по-добре. Това е вярно, тъй като морковите са източник на силния антиоксидант бета каротин. Тялото го превръща във витамин А, който влияе благоприятно върху зрението.

2. Забавят стареенето

Високото ниво на бета каротин в морковите играе ролята на антиоксидант, който помага за забавянето на стареенето на клетките.

моркови
iStock/Getty Images


3. Защитават зъбите и венците

Морковите отстраняват плаки и частици от храна по зъбите. Освен това минералите в морковите предотвратяват увреждането на зъбите.

Морковът - кралят на зеленчуците

4. Допринасят за здравето на кожата

Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

моркови
iStock/Getty Images

5. Детоксикират тялото

Голямото количество антиоксиданти помагат за премахването на нежеланите токсини от тялото. По този начин се намалява риска от развитие на множество заболявания.