/ Gulliver/Getty Images
Морковите са хрупкави и вкусни, но дали могат да допринесат за якостта на цимента и за намаляване на емисиите въглероден диоксид от строителната индустрия?
 



Учени от Ланкастърския университет в Англия използват блендер, за да смесят частици от корени на растения с цимент. Целта е да се установи дали може да се създаде по-як и по-екологичен продукт. „Констатирахме, че можем да увеличим якостта на цимента с 80%, използвайки малко количество от този нов материал”, заяви ръководителят на екипа Мохамед Саафи.
 



Добавянето на моркови предотвратява появата на пукнатини в бетона, поясниха учените. Освен това се използва по-малко количество цимент, като по този начин се намаляват емисиите въглероден диоксид.
 



Според Международната агенция по енергетика циментът е отговорен за 7% от глобалните емисии въглероден диоксид. „Предварителните резултати показват, че добавянето на около половин килограм морковен наноматериал ще намали около 10 кг цимент на кубик бетон”, отбеляза Саафи.
БТА