/ ThinkStock/Getty Images
Морковите зареждат организма с енергия, здраве и красота. Още поетите в Рим наричали моркова "краля на зеленчуците" и пишели в негова чест цели поеми.  В наши дни морковите присъстват в менюто на всички хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот.

Най-полезните храни за дълъг живот в добро здраве

iStock/Getty Images

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци. Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците. А тяхното състояние осигурява добрия вид на кожата и тена й. Освен това в морковите има много калций, желязо, фосфор, йод, мед, кобалт, витамини В1, В2, В9, С, D, E, K, фолиева киселина.

В бъдеще може да строят по-екологични сгради с...моркови

iStock/Getty Images

В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви, а сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек. Тъй като в този зеленчук има и много калий, той е полезен при сърдечносъдови болести. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от моркови. Морковите са полезни като профилактично средство при анемии и слабо зрение.

Три от най-ценните храни за мозъка (ВИДЕО)

Thinkstockphotos

Полезни са всички части на този невероятен зеленчук - от корените му до шумата, в която се съдържа много калий. Листата на морковите например са полезни при безсъние, ако наложите на тила си от тях.

И още:

Девет зеленчукови факта, които не знаете
 
Учени съветват как да усвоим по-добре витамините в салатата

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук