Можем ли да намалим високите нива на кръвна захар у дома, без лекарства?  Добрата новина е, че можете да контролирате кръвната си захар по естествен начин. Воденето на здравословен начин на живот ще ви помогне да възстановите нормалните нива на кръвната си захар. Вижте в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Намаляване на излишното тегло и тренировки

Участниците в „Национална програма за предотвратяване на заболяване от диабет“ в САЩ са насърчени да отслабнат с до 7% от теглото си и да спортуват по 150 минути на седмица. Клиничното проучване е установило, че хората, които са били част от програмата са намалили риска от заболяване с диабет тип 2 с цели 58%.

Пийте повече вода

Пиенето на повече вода може да помогне за регулирането на нивата на кръвната захар.

„Пиенето на достатъчно вода рехидратира кръвта и помага на бъбреците ни да отделят излишната захар в телата си“, казва д-р Лина Великова, която изучава автоимунните заболявания. Водата е много по-здравословна алтернатива на други напитки, които често добавят излишна захар.

вода
iStock/Getty Images


Намалете приема на въглехидрати

Въглехидратите имат голямо влияние върху нивата на кръвната захар. "Тялото ги разгражда на захари, които инсулинът след това вгражда в клетките", казва Великова. "Небалансираната диета и увеличеният прием на въглехидрати доведе до повишаване на кръвната захар."

въглехидрати
iStock/Getty Images


Увеличете приема на фибри

Не всички въглехидрати помагат за повишаването на кръвната захар. Тези с голямо съдържание на фибри помагат за точно обратното.
Изследване от 2017 г. установи, че консумацията на повече богати на фибри плодове и зеленчуци - като банани, горски плодове и броколи - може да помогне за понижаване на кръвната захар и намаляване на телесното тегло.

Полезни храни, които понижават кръвната захар

Яжте храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс (GI) класира храните по начина, по който влияят на кръвната захар. Храни с нисък GI освобождават захарта бавно в системата ви, вместо да заливат кръвта ви със захар наведнъж.

Насочете се към храни с GI от 55 или по-малко (можете да намерите GI номера, като търсите онлайн или попитате вашия лекар за списък).