"Ако не дърпаме мечката за опашката, ще минем и без тотален локдаун", смята математикът
Вторичният пик на четвъртата вълната от COVID-19 е бил през октомври. Това написа във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов. „Намираме се в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност. В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като започне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници”, прогнозира математикът.

Но предупреди: „Ако изглупеем да тръгнем пак нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел. Пиша ви кога се очаква да се обърне тенденцията към натоварване на здравната система, оттам нанатък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията”.

По думите му добрите новини продължават. Базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Обхватът на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска, смята още Витанов. “Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е друг въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях”, категоричен е той.

Според прогнозите на Витанов активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000. “За хората на първа линия и шефовете на болници - ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са около 108 000 – още около 20% нагоре от това, което имате”, пише още той.

По думите му друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата са спрели да растат - “замръзнаха на място, този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко. Но няма да станат и 20 000 на ден, за целта индикаторите трябва да тръгнат рязко нагоре, а те не го правят. С две думи - експоненциалният растеж приключи - мечката заспа и ако не я дърпаме за опашката, ще си спи”.

“Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без тотален локдаун”, смята Витанов.

Проф. Витанов анализира и картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. “Ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоставен от общата танденция както беше Видин при предишната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е процес с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там тръгнаха на зле и още не може да се оправят)”, припомня математикът.