Великобритания се превърна в католическа страна
Великобритания се превърна в католическа страна / снимка: БГНЕС

Католиците изместиха последователите на англиканската църква като доминиращата религиозна група във Великобритания, пише британският в. "Сънди телеграф". Повече хора посещават неделните служби в католическите църкви, отколкото в англиканските църкви, сочат данни, получени от изданието. Това означава, че англиканската църква е загубила мястото си на най-популярното християнско вероизповедание в страната след над четири века на несравнимо влияние, откакто на острова бе извършена църковна реформа, отбелязва вестникът.

Вчера водещи личности предупредиха, че последователите на англиканската църква могат да станат малцинство и че новите данни трябва да служат като сигнал за тревога.

"Сънди телеграф" цитира статистика, според която посещаемостта на неделните служби в англиканските църкви е спаднала с 20 процента от 2000 година насам. Съгласно проучване, направено в 37 000 църкви, което ще бъде публикувано следващата година, средно 861 000 души са посещавали неделните служби в католическите църкви миналата година в сравнение с 852 000 души в англиканските църкви, пише вестникът.

Възходът на католицизма се дължи на потока от имигранти от Източна Европа и Африка, които пълнят църквите във все по-намаляващите допреди години католически енории в страната, отбелязва изданието.

През 1991 г. посещаемостта на неделните служби в католическите църкви е възлизала на 1,3 милиона души - спад с 40 на сто в сравнение с 1963 г. През последните шест години обаче посещаемостта е намаляла само с 13 на сто, което се дължи на имигрантите от католически страни, посочва "Сънди телеграф". През изминалите десет години англиканските и католическите църкви са били посещавани средно от около един милион души. Сравнителното равенство в тяхната посещаемост обаче е учудващо като се има предвид, че 25 милиона души от населението на страната се определят като англикани, а католиците са само 4,2 милиона, отбелязва изданието.