В. „Фигаро”: Малка победа за петте българки в Либия
В. „Фигаро”: Малка победа за петте българки в Либия / netinfo

Българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия, бяха оправдани в съдебния процес, заведен от либийските офицери, които са ги измъчвали, пише френският вестник "Фигаро". Наред с това продължават задкулисните преговори за съдбата им.

Българките и палестинецът извоюваха малка победа. В неделя шестимата затворници, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца, бяха оправдани по делото, заведено от трима либийски полицаи и лекар, които ги обвиняваха в клевета.

Осъдените на смърт обвиняват офицерите, че са им изтръгнали самопризнания с изтезания и отхвърлянето на обвиненията в клевета придават тежест на свидетелствата на осъдените, продължава "Фигаро". Но това съдебно решение допълнително усложнява случая, започнал с ареста на шестимата през 1999 година.

"Трябва да се поздравим с този резултат, който напомня за гротескния характер на обвинението. Но това решение е само един от многото аспекти на този сложен случай", казва пред "Фигаро" Еманюел Алтит, един от френските адвокати на осъдените. Успоредно със съдебните действия протичат дискретни преговори. България заяви в неделя, че е доволна от техния ход.

Фондацията "Кадафи", неправителствена организация, ръководена от сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, приветства "признаците, че в съвсем близко бъдеще може да се намери решение". Преговорите се водят под егидата на контактна група, председателствана от еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Българските медицински сестри и палестинският лекар станаха залог в тежка схватка, надхвърляща заразяването на децата, което според европейски експерти се дължи на лоша хигиена в болницата.

Либия се опитва да спаси престижа си и да уреди сметките си със Запада, пише "Фигаро". Европа и Съединените щати искат осъдените да бъдат освободени, като се запази достойнството на либийците, които подобриха отношенията си със Запада и са източник на важни търговски договори.

 

Неотдавна фондацията "Кадафи" е смекчила условията си и се е отказала от едно от своите искания пред контактната група: освобождаване на Абдел Басет ал Меграхи, бивш високопоставен агент на либийските тайни служби, който излежава доживотна присъда в Глагзоу за атентата срещу Боинга на американската авиокомпания ПанАм през декември 1988 година над шотландското селище Локърби.

Съдбата на Меграхи е важна за Муамар Кадафи по няколко причини, пише "Фигаро". 54-годишният бивш ръководител на Центъра за стратегически изследвания в Триполи е бил един от стълбовете на режима. Той е представител на влиятелно племе в района на Бенгази, чиято вярност е от ключово значение за режима.

Другите искания са за строеж на голям медицински център за лечение на СПИН в Либия, специално споразумение между Европа и Либия и големи компенсации за семействата на заразените деца. Европейският съюз и България засега отхвърлят последното искане.

Либийците може би ще продължат да поставят въпроса за освобождаване на Меграхи пред Великобритания. Премиерът Тони Блеър вероятно ще посети Триполи тази седмица в прощалната си обиколка из Африка.

Петте българки и палестинецът очакват присъдата на либийския Върховен съд. Семействата и защитниците им са сдържани в оптимизма си, посочва "Фигаро".