Тъжната действителност за хората, които подминаваме с отвращение
Тъжната действителност за хората, които подминаваме с отвращение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тъжната действителност за хората, които подминаваме с отвращение
58720
Тъжната действителност за хората, които подминаваме с отвращение
  • Тъжната действителност за хората, които подминаваме с отвращение

Заразените със ХИВ, хипатит С и туберкулоза в затворите в страната ни се увеличават, твърдят специалисти. Според тях има опасност дори от епидемия от СПИН в местата за лишени от свобода. В същото време администрацията в затворите не желае там да бъдат внасяни легално чисти консумативи за инжектиране, след като не е тайна, че изтърпяващите присъди в голямата си част са наркозависими.

Една спринцовка понякога се ползва от цял отряд, а ако се изтъпи, тя се остри в стената. Доста често се налага да се правят спринцовки от химикалки, а един от начините за „менкане" на игли е през тоалетната. Всичко това се случва, за съжаление, и такава е действителността. Има хора, които задават въпросите: Дали не е по добре да има алтернативни наказания, т.е лечение за така наречените рецидивисти-наркомани, които за дребни кражби са чести посетители в затвора? В повечето случаи от там излизат чисти, а после се връщат в средата си.

Срещнахме се с хората, които живеят на улицата. Те са в списъка на „нещастниците", както сами се определят. Те са голяма част от обществото ни. Живеят опасно и тъжно. От затвора отиват на улицата, после пак в затвора и пак на улицата, един безкраен кръговрат до смъртта. Те са тези, които подминаваме с отвращение.

Има хора обаче, които искат да им помогнат и го правят, всеки ден в продължение на години. Помагат им да осъзнаят, че дори и поредната доза трябва да бъде инжектирана така, че това да не доведе до други опасни зарази. Хората от фондация „Инициатива за здраве" ежедневно снабдяват наркозависимите с нови спринцовки, презервативи и други материали. За тях те се явяват, дори и психолози. Освен чисти консумативи за инжектиране, те им осигуряват безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и хепатит. Тези, които желаят, получават информация за това къде да се лекуват, както и ценни съвети за здравето.

Евгени Генчев и Ивайло от фондацията всеки ден са на улицата на местата, където са наркозависимите. Те разказват, че от 1999 г. досега са си изградили доверие сред тези среди и „иглите и спринцовките" просто са им отворили врати към тях. Анонимността е най-важното, което правим, споделя Евгени Генчев.

Наред с другите проекти на фондацията, в момента те работят и по проект за здравно образование сред зависими от наркотици в Софийския затвор. Обучението предоставя практическа информация по темите: „Наркотици", „Безопасно инжектиране", „Сексуално-предавани инфекции безопасен секс", „Хепатит и туберкулоза", „Лечение на зависимостите", „ХИВ/СПИН", „Превенция на свръхдоза".

Ана Любенова и Юлия са убедени, че и в България, както в други европейски страни, трябва да се измисли начин, по който лишените от свобода, които в голямата си част са наркозависими, също трябва да получават чисти консумативи за инжектиране. Тази тяхна идея среща обаче огромна съпротива от началниците на затвори и администрацията, тъй като това, според тях, означава да се легализират наркотиците в местата, лишени от свобода. За никого обаче не е тайна, че в затвора се вкарват наркотици и това няма да спре. Начините са безброй и както казва Юлия затворниците са достатъчно креативни.

Тези млади хора на улицата, преди да се закачат или да ги зарибят, са били щастливи, имали са семейства и едва ли са си представяли, че ще живеят зад решетки. Те все още имат мечти.

Чуйте всички разговори в прикачения звуков файл