Скандално!
Скандално! / netinfo

Как мислите, скандално ли е рапър да е сводник и трафикант на проститутки? Ако отговорът ви е “да” – продължете нататък. А дали според вас е скандално той да бъде пуснат от ареста, и по всичко да личи, че месец след това ще бъде горе-долу амнистиран от Върховния съд? Ако отговорът ви пак е “да” – значи мислим почти еднакво. Само че за мен най-скандална е причината всичко това да се случва. А тя се нарича за пореден път безотговорност на родните български депутати. Нещо повече – те не просто не разбират и нехаят какво точно гласуват. Те съвсем умишлено пишат и гласуват законите така, че да оставят широко отворени вратички, за да може да се измъкне през тях навън от затвора точно който трябва. И който вероятно може добре да подплати депутатския им интерес да направят това.

Нали си спомняте, неведнъж в 16-годишната ни демократична история се е случвало тези народни избраници да гласуват “закон за един човек”, и на сутринта вестниците да пишат поименно кой е клиентът на закона. И после да се окаже, че клиентът, бил той контрабандист, каналджия, перач на пари, наркотрафикант и какъв ли още не, всъщност е неофициален сътрудник на някоя от тайните служби и в щатното му разписание фигурира едно единствено задължение: да пълни нечия партийна каса. Срещу подобен род амнистия, като тази на Ванко 1, която взриви обществеността. Само че рапърът вероятно не си е намерил навреме високи политически покровители, иначе те щяха с всички сили да потулят избухналия скандал и за нищо на света да не позволят обратна поправка в Наказателния кодекс. Защото той сега, при последната кръпка на Наказателния кодекс може да получи най-много 3 г. затвор, които отдавна е надлежал, и вече крои бъдещи планове.

Всъщност, може да се окаже, че тази поправка е била предназначена за друг, по-важен партиен приходоизточник, когото още не сме надушили. Схемата, по която всичко това се случва, е до болка позната: започваш делото по един закон, по средата се оказва, че се води по друг, а ден преди присъдата ти изневиделица то свършва по трети, и на теб ти остава само да почерпиш авторите му. А, като споменах за авторите –точно по време на ескалацията на скандала, авторката на възмутителната поправка, по-точно депутатката Татяна Дончева, която е настояла тя да се гласува, твърде удобно се оказа на екскурзия на противоположния край на земното кълбо – в Китай. А хубаво би било тя лично да се изправи пред обществеността и да понесе срама. Защото през това време зад гърба й творението, наречено “последни поправки на Наказателния кодекс в сила от октомври т.г.” ежедневно върши бели: полицай, застрелял гъбар, бе осъден на 850 лв. глоба, а трима души получиха по 10 лв.глоба за кражба на кола и за незаконен “Калашник” с 60 патрона, с които разстреляли човек. При това магистратите за пореден път са принудени да обясняват, че не те са виновни за ниските присъди, защото са длъжни да прилагат законите такива и толкова скандални, колкото им ги напишат депутатите.

Могат само да изкажат възмущението си, както въстана Пловдивската апелативна прокуратура. Разбираеми са думите на заместник председателя на Върховния касационен съд Румен Ненков, че съдията не може да знае кога законодателят ще промени някой закон, за да предвари и да си насрочи делото преди това. А 16-годишният демократичен опит на депутатите ни сочи, че те дори не питат съдиите как биха функционирали на практика в съдебните зали гениалните им хрумвания по тежките наказателни закони, колко престъпника биха амнистирали, и каква беля биха сътворили. На фона на това предложението на жълтия депутат Борислав Ралчев звучи твърде безотговорно - депутатите да сътворяват глупостите в Наказателния кодекс, а върховните съдии с тълкувателно решение да им оправят бакиите. И след всичко това много ми се ще поне няколко депутата да слушат в този момент, за да мога да им кажа: ние, обикновените български граждани и данъкоплатци, искаме вие, НАШИТЕ избраници, които получават заплати от нашите пари, да пишат нашите български закони такива, че който е извършил престъпление, да влиза в затвора, както му е редът.

И който от депутатите не знае и не разбира, да пита първо магистратите. Или направо да си нахлупи калпака и да напусне Народното събраниие. Защото ако не разбира, и още повече ако съзнателно не иска да разбира, мястото му наистина не е там, където се творят законите.