/ iStock/Getty Images
Рибари са открили на норвежкото крайбрежие кит, който вероятно е бил... руски шпионин. Гълъби, котки и други животни също имат шпионска кариера зад гърба си.

Русия тренира китове-шпиони?

Този уж опитомен кит е открит от рибари в крайбрежните води на Норвегия. Той доплувал до техните лодки и носел оглавник с надпис "Equipment St. Petersburg". На оглавника се намирало устройство за монтиране на камера. Дали пък китът не е шпионирал за руското военно разузнаване? Възможно е да се е изплъзнал от руските ВМС.

кит
iStock/Getty Images

Гълъби с шпионска мисия

Тайните служби по цял свят отдавна използват шпиони-животни. Още през Първата световна война германската армия използва снимките, направени от пощенски гълъби като средство за получаване на информации. Самоснимачката обаче е можела да прави само 12 снимки. Затова гълъбите е трябвало да летят в точно определена област. Те никога не са били използвани за дълготрайни шпионски мисии.

Най-умните животни на планетата

Агентът-делфин

В Израел има много теории за животните с шпионска мисия. През 2015 година радикално-ислямското движение Хамас твърдеше, че край ивицата Газа е заловен делфин, снабден с камера и шпионско оборудване. Сигурно е обаче, че американските ВМС използват особен вид делфини за откриване на мини в рамките на програмата на Пентагона за морските бозайници.

Скокливият шпионин?

Дали катеричката е част от стратегията на израелските тайни служби? През 2007 година Иран разбил - както се твърди - ционистка шпионска мрежа от катерици. Граничари заловили 14 катерички с GPS-тракери на иранската сухопътна граница. Връзка с израелските тайни служби обаче не е доказана.

катеричка
iStock/Getty Images

"Акустичното коте" - пълен провал

Котки също вече са послушвали вражеския лагер. През 1960-те години ЦРУ имплантира микрофони в четириногите шпиони в рамките на проекта "Акустичното коте". Котките трябвало да се промъкнат в съветското посолство и да записват информации. Проектът претърпял обаче пълен провал. Още първата котка - шпионка била прегазена на улицата от едно такси.

Как изглежда светът през очите на някои животни? (СНИМКИ)

Пчелите - новите спецагенти?

Нищо чудно пчелите да станат новите спецагенти. Те могат да бъдат тренирани да реагират на неестествени миризми като взривни вещества. Най-подходящи за целта са пчелите-скаути, чиято задача е да откриват суровини и да предават резултатите не пчелите-събирачки. Експертите обаче казват, че в природата има твърде много миризми, които могат да отклонят насекомите.
 
Deutsche Welle