Путин
Путин / БГНЕС
Украинските тайни служби, а и други източници твърдят, че срещу Путин се готви преврат. Колкото и да са малко информациите, проникващи извън Кремъл, все пак има някои сведения за странни събития около властта, пише Deutsche Welle.

Руският президент Владимир Путин със сигурност не си е представял, че инвазията в Украйна ще се развие по този начин. Напредъкът на руската армия е муден, руснаците дават и големи жертви. Войната продължава вече трети месец, а слуховете, че Путин може да го очаква насилствено сваляне от власт стават все повече.

Началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов коментира именно този предполагаем сценарий в интервю за британската медия “Sky News”. Топ-разузнавачът твърди, че това е не просто възможно, а вече дори е започнало. Буданов не представи доказателства за твърденията си и те със сигурност трябва да се разглеждат с известна доза съмнение. Въпреки това украинският разузнавач коментира няколко неща, които според него навеждат на мисълта, че преврат срещу Путин ще има.

Арестувани разузнавачи и мъртви олигарси

Разследващата платформа “Агентура” например разкри редица необичайни събития сред вътрешния кръг на властта около Путин, както и в средите на тайните служби. Според тези данни двама важни агенти на руските тайни служби (ФСБ) се намирали под домашен арест. Общественоправната Втора германска телевизия (ZDF) цитира Маргарете Клайн - експертка по проблемите на руската политика от германската фондация „Наука и политика“, която казва, че двамата мъже, за които се предполага, че са арестувани, са заемали важни постове – отговаряли са именно за разузнаването в Украйна. Според Клайн това представя една твърде неблагоприятна картина на случващото се зад кулисите на режима на Путин.

Освен тези двама души, се твърди, че е бил арестуван и заместник-началникът на Националната гвардия на Русия – тежковъоръжена войскова част, състояща се от около 340 000 души, които са пряко подчинени на близкия съратник на Путин Виктор Золотов.

Как се обясняват тези арести?

Според Маргарете Клайн възможните причини за арестите на важни хора от руската система за сигурност са няколко. На първо място е вероятно различните агенции в рамките на службите взаимно да са си прехвърляли отговорността, защото никой не иска да бъде виновен за провала на Путин в Украйна.

Възможно е също и това най-близкият кръг около руския президент да е искал да покаже пример за назидание на онези, които евентуално дръзнат да се противопоставят на Путин. Третият вариант е, че хората около Путин се опитват да запазят репутацията на президента пред света, намирайки изкупителни жертви сред по-нискостоящите функционери.

В последните седмици имаше и редица други странни събития – например съобщения за руски олигарси, които били открити мъртви, заедно с целите си семейства. Например за Владислав Аваев, който беше заместник-директор на “Газпромбанк” - твърди се, че първо е застрелял семейството си, а след това се е самоубил. Известен стана и случаят на Сергей Протосеня, който беше влиятелен газов предприемач. Версията за неговата смърт е същата - убил жена си и дъщеря си, а след това и себе си. Редица експерти се съмняват, че действително става дума за самоубийства.

Здравословното състояние на Путин - поле за безкрайни спекулации

Освен слухове за подготвян преврат, в последно време не стихват и спекулациите за това дали Путин не е тежко болен. Пред британския “Sky News” бившият шеф на руското бюро в британското разузнаване Кристофър Стийл твърди, че източници във и извън Русия потвърждавали наличието на болест, без да се знае колко сериозна е тя.

Преди няколко дни британският “Таймс” съобщи за аудио запис, в който руски олигарх казва, че Путин страда от рак на кръвта. Руснакът, който не е назован по име, съобщава още, че малко преди да нареди инвазията в Украйна, Путин бил претърпял сериозна операция на гърба. В записа се говори и за сериозно недоволство сред олигарсите в Москва, породени от западните санкции срещу Русия.
Deutsche Welle