Португалското председателство на ЕС иска да избегне отравянето на отношенията с Русия
Португалското председателство на ЕС иска да избегне отравянето на отношенията с Русия / netinfo

Новото португалско председателство на Европейския съюз иска да избегне наливането на допълнително масло в огъня в отношенията с Русия и ще се въздържа да прави "морална оценка" на Москва, съобщиха португалски представители.

"Не бива да изтъкваме онова, което ни раздалечава, а онова, което ни сближава" с Русия, подчерта в събота премиерът Жозе Сократиш в изявление пред журналисти по повод португалското председателство на ЕС, което започна в неделя и ще продължи до 1 януари 2008 г.

"Започнахме да говорим за проблем с месото, а сега говорим за оръжие, това е твърде сериозно", отбеляза той. Отговорността на политическите ръководители обаче е "да намаляват напрежението, а не да наливат масло в огъня", добави Сократиш.

Премиерът на Португалия подчерта, че "историята на Русия е изцяло свързана с историята на Европа" и че самият той е "сред хората, които възприемат големите руски писатели като част от своята култура".

В отговор на обясненията на литовски журналист, че Европа трябва да бъде твърда спрямо Русия, за да избегне прекалено авторитарното поведение на Русия спрямо нея, Сократиш каза, че "изобщо не гледа така на нещата" и че вярва повече на "мекия" подход към Русия, а не на "твърди" методи.

Жозе Сократиш, комуто предстои да подготви следващата среща на върха ЕС-Русия в края на октомври в Лисабон, добави, че преди всичко не бива да се изхожда от "морална оценка" в отношенията с Москва, тъй като "всички отношения, основани на оценки на морала, водят до конфронтации."

Той обаче уточни, че това не означава, че не бива да се говори с Москва за посегателствата срещу правата на човека или за убийството на журналистката Анна Политковская, но че не бива "да се изхожда от това" и че тази дискусия трябва да се вписва в по-широк "диалог".

Отношенията между ЕС и Русия се развалиха след разширяването на съюза на Изток през 2004 г. и най-вече в последните месеци. Много европейски ръководители призоваха през последните седмици за намаляване на ескалацията на напрежението.

Отложено беше началото на преговори по ново споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Русия, включващо енергийни въпроси, която са много важни за европейците поради тяхното безпокойство от силната им зависимост от руския петрол и природен газ.

Двайсет и седемте не дадоха зелена светлина за такива преговори поради продължаващото руско ембарго над вноса на полско месо, което Европейската комисия напразно се опита да убеди Москва да го отмени.

Руснаци и европейци имат разногласия и за бъдещия статут на Косово. ЕС поддържа идеята да се даде "контролирана независимост" на сепаратистката сръбска провинция, докато Москва се противопоставя на това.

Проектът за разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Полша и Чехия, членки на ЕС от 2004 г., засили влошаването на отношенията. Руският президент Владимир Путин посочи, че Москва може да престане да спазва Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), който ограничава разполагането на оръжия. (БТА)