Победите в Охайо и Тексас дадоха нова надежда на Хилари Клинтън
Победите в Охайо и Тексас дадоха нова надежда на Хилари Клинтън / netinfo
Победите в Охайо и Тексас дадоха нова надежда на Хилари Клинтън и гарантираха, че напрежението във вълнуващата й битка с Барак Обама за президентската номинация на Демократическата партия ще продължи със седмици. След като Обама с лекота спечели 11 победи в надпреварата за президентската номинация през февруари, анализатори започнаха да говорят, че той може да е на ръба на победата в надпреварата срещу Клинтън - сенаторката от Ню Йорк, която някога бе смятана за непобедим фаворит. "До тази победа имаше реален шанс Клинтън да отпадне от надпреварата", заяви Дженифър Палмиери, политически анализатор в Центъра за американски прогрес, която бе съветник на бившия претендент за демократическата номинация Джон Едуардс. Сега оспорваният дуел се пренася в Мисисипи и Уайоминг, където се смята, че Обама има силни позиции.

Клинтън ще се стреми да отбележи още една победа на 22 април в Пенсилвания - голям щат, в който подобно на Охайо живеят много трудолюбиви представители на работническата класа и по-възрастни избиратели, които я подкрепиха във вторник. Въпреки че Клинтън победи в три от четирите щата, гласували във вторник, Обама все още има шансове да запази преднината си в броя на делегатите за националния конгрес през август, който ще избере кандидата на демократите. Това означава, че на Клинтън може да й се наложи да разчита на "суперделегати" - лидери на демократите и представители на партията на изборни длъжности, които решават сами кой кандидат да подкрепят - което увеличава възможността за пагубен спор в партията за начина, по който трябва да бъде избран кандидатът. Тъй като не й достигат делегати, Клинтън вероятно ще се опита да убеди партията, че тя ще е по-добрият кандидат срещу номинирания от републиканците Джон Маккейн в големите щати като Охайо, които биха могли да решат изхода от президентските избори през ноември. "Знаете поговорката: Който спечели Охайо, печели цялата страна. Страната се съвзема, както и тази кампания", заяви ликуващата Клинтън на митинг в Кълъмбъс, Охайо, празнувайки победата си. Обама, който би бил първият чернокож президент на САЩ, и Клинтън, която би била първата жена президент на САЩ, се борят да се изправят срещу Маккейн, който във вторник си осигури номинацията на републиканците, след като единственият му опонент - Майк Хъкаби, се оттегли от надпреварата. Обама все още има предимство.
Победите в Охайо и Тексас дадоха нова надежда на Хилари Клинтън
netinfo

В допълнение към победите й в Охайо и Тексас, Клинтън спечели и в Роуд Айлънд, докато Обама отбеляза победа във Върмонт. Роуд Айлънд и Върмонт са малки щати в североизточния американски регион Нова Англия, докато много по-големите Охайо иТексас са смятани за големи трофеи от Клинтън и Обама, които прекараха седмици в обикаляне между двата щата."Смятам, че Обама все още заема челното място, но през изминалите няколко дни той бе неприятно изненадан", заяви Келвин Джилсън, политолог от Южния методистки университет в Далас. През изминалите дни Обама се оказа в отбрана, след като Клинтън го обвини, че няма опит в сферите на националната сигурност и търговията. Миналата седмица сенаторката от Ню Йорк пусна предизборен клип, целящ да изтъкне липсата му на опит във външната политика.

В предизборния клип са показани спящи деца, а след това звънящ червен телефон в Белия дом и се чува зловещ глас, питащ дали човекът, който ще вдигне телефона е "изпитан и готов" да се справи с външнополитическа криза. Клинтън разкритикува Обама, че е непоследователен във връзка със Северноамериканското споразумение за свободна търговия, обвинявано от мнозина в Охайо за закриването на работни места. Обама заяви, че иска да види споразумението преработено, но бе нападнат, след като се появиха сведения, че един от съветниците му е омаловажил пред канадски представители значението на това обещание. Обама настоятелно твърди, че действията на съветника не са били в разрез с посланието му, че иска промени в търговското споразумение. След като през изминалите няколко дни проучвания на общественото мнение показаха, че подкрепата за сенатора от Илинойс и за бившата първа дама в Охайо и Тексас е почти еднаква, Обама сякаш направи опит да не изглежда прекалено самоуверен. Когато в неделя негов привърженик се обърна към него с "господин президент", Обама му отвърна, че изразът звучи добре, но "трябва да свършим доста работа. Зависи какво ще се случи в Охайо". Във вторник следобед преди да станат известни резултатите в Тексас и Охайо Обама намекна пред репортери, че се готви за продължителна борба. Споменавайки репутацията на Клинтън като упорит политик, Обама заяви: "просто ще се опитаме да гарантираме, че правим всичко по сили
Победите в Охайо и Тексас дадоха нова надежда на Хилари Клинтън
netinfo
те си, докато е необходимо".

Обезсърчена от поредицата от загуби миналия месец и бореща се да не изостава от Обама в набирането на средства за кампанията си, Клинтън впрегна всичките си сили в надпреварата в Охайо и Тексас, която започна да изглежда като въпрос на живот и смърт за сенаторката от Ню Йорк. Съпругът й - бившият президент Бил Клинтън, намекна, че за нея е жизненоважно да спечели и в двата щата. Някои демократи се опасяват, че една продължителна битка може да доведе до разногласия в партията и да постави победителя в неизгодно положение. Според Палмиери обаче и обратното е възможно."Който и да спечели ще излезе от тази надпревара кален за битки и изпитан", заяви тя. "Както се казва: това, което не ни убива, ни прави по-силни". /БТА/