Около 76 000 фалшиви лева са били в обращение миналата година
Около 76 000 фалшиви лева са били в обращение миналата година / netinfo
Фалшиви пари на номинална стойност около 76 000 лева са били в обращение през миналата година. Това показва грубата сметка, направена по статистиката на Българската народна банка за количеството на подправените и неистински банкноти и монетите, с които сме си пазарували през 2006 г. Според полицията броят на задържаните банкноти и монети не е толкова голям и намалява в сравнение с предишни години. Все по-рядко обаче се имитира чуждестранна валута и усилията са насочени най-вече към българските левове. И ако отново се върнем на статистиката на БНБ, излиза, че най-много са фалшификатите на десетолевките. От общо заловените 4576 броя неистински пари 54,13% са именно от копюри от 10 лева.

В Дарик се обадиха касиери в магазини, при които е правен опит да се плати покупка с подправени пари. Някои от тях на момента са усетили, че банкнотата не е истинска, а други просто са „изгорели”. Някои от тях, за да не са на загуба, също са пробутали фалшификатите на други. Общо взето така се е завъртяло колелото на пазаруването с пари, които от неистински почти са се превърнали в разплащателно средство до момента, в който не са попаднали в банка, за да бъдат иззети и предадени за изследване.

И така през миналата година в Националния център за анализ на неистинските и подправени парични знаци са предадени общо 4576 броя фалшиви банкноти, като над 95% от тях са били в обръщение и никой не знае колко време. Може би една от причините е, че продавачът дори и да се усъмни в истинността няма законовото основание да задържи парите, за които се е усъмнил и те просто започват да циркулират в парично обращение.

Най-често подправяна е десетолевката – от задържаните фалшификати над 54% са от този копюр. Следват двайсетолевките – малко над 34 на сто. Фалшивите банкноти от 50 лева са почти 8,30%, а само 159 броя са с номинална стойност от 2, 5 и 100 лева. През миналата година се регистрирани и 2415 неистински монети от 50 стотинки и само 74 броя от един лев.

Изглежда няма трудни за подправяне банкноти. Независимо, че по-трудни за имитация са водния знак, пулсиращият ефект и специфичния релефен печат винаги е необходимо внимателно вглеждане в парите, съветват от банката.

Според действащото законодателство фалшивите пари могат да се задържат и предават за анализ от МВР, търговските банки, финансовите къщи и обменните бюра. В някои случаи, когато възникне необходимост за изостряне бдителността на гражданите, БНБ своевременно ги информира чрез медиите и търси широка обществена подкрепа за предотвратяване на разпространението на неистински банкноти и монети. За щастие това се налага много рядко в последните години, тъй като циркулираните в обращението неистински банкоти и монети заемат незначителен дял от общия размер на паричната емисия. Те са в допустимите граници, съгласно международните сравнения, в които БНБ участва, заявиха от централната банка.

Ако у вас попаднат фалшиви пари, най-добре е да ги предадете в най-близкото поделение на МВР, БНБ или най-близкия клон на търговска банка. А ето и съветите как да разпознаете, че банкнотата не е истинска:

На първо време се запознайте със защитните елементи, които са описани в интернет страницата на Централната банка и в брошурата, разпространена в началото на този месец;

След това внимателно разгледайте всяка банкнота, като се концентрирате върху отделни защитни елементи, които смятате, че вече разпознавате добре. Проверете като я обърнете и срещу бяла светлина;

Ако е възможно, използвайте помощни средства като детектор за проверка, лупа или ултравиолетова лампа;

При съмнение, първо вземете друга банкнота или монета от същия копюр, с която да направите сравнение. Ако нямате вътрешна увереност, потърсете съдействие от съответните органи.