Най-богатата жена в Африка...и нейният татко (СНИМКИ)
Най-богатата жена в Африка...и нейният татко (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Тя е най-богатата жена в Африка, а сега баща ѝ, президентът на Ангола, я назначи за шеф на държавния петролен концерн. Още много фирми са в ръцете на семейния клан, чиито бизнес-интереси се простират чак до Португалия.

Изабел душ Сантуш разказа веднъж пред един британски вестник как като дете продавала яйца на един пазар в анголската столица Луанда. Още тогава - насред гражданската война, тя открила у себе си „усет за бизнеса".

40-те най-вдъхновяващи жени в историята

Днес 43-годишната Изабел е най-богатата жена в Африка. Американското икономическо списание „Форбс" оценява състоянието ѝ на 3,3 милиарда долара. Към фирмите, които контролира или в които има дялово участие, спадат анголската банка BIC, диамантеният концерн Sodiam, различни строителни фирми и най-голямата телекомуникационна компания в страната Unitel.

Getting ready..#404 #cannesfilmfestival ... Já falta pouco.. Últimos toques 😀😀 @danielnascimento0 @coreondu @sharamdiniz @iammariaborges

Снимка, публикувана от Isabel Dos Santos (@isabel_santos_angola) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Преди няколко дни Изабел душ Сантуш се изкачи с още едно стъпало нагоре: стана шефка на държавния петролен концерн Sonangol. Редом с Нигерия, Ангола е най-големият производител на петрол на африканския континент - почти всички приходи в държавния бюджет идват от продажбата на ценната суровина.

Един клан управлява цялата държава

Човекът, който помогна на Изабел да заеме този нов важен пост, е собственият ѝ баща: Жозе Едуарду душ Сантуш, който управлява страната от 1979 година насам. При това я управлява като семейна фирма. Още през 2013 година президентът прехвърли на сина си Жозе Филомено управлението на анголския държавен фонд FSDEA. Този фонд управлява над 5 милиарда долара, а задачата му е да инвестира приходите от петрола възможно най-изгодно за анголския народ.

"Ангола е на път да се превърне в нещо като абсолютна монархия", казва анголският правозащитник Давид Мендес. Почти всички ключови позиции в страната са заети от близки на президента - те оглавяват митниците, водното и енергийното стопанство на страната и какво ли още не. „Анголците постепенно усещат, че душ Сантуш гледа на цялата страна като на свое притежание", казва Мендес.

Новите диктатори управляват с юмрук в кадифена ръкавица

Заедно с други юристи от Ангола, Давид Мендес смята да подаде жалба срещу последното решение на президента. Един закон, приет през 2010 година, изрично забранява обществени постове да се заемат от хора, които се намират в конфликт на интереси. „Дъщерята на президента има множество частни интереси, които влизат в противоречие с интересите на държавната фирма Sonangol", подчертава Мендес. Правозащитникът се опасява, че благодарение на новата си позиция Изабел душ Сантуш ще може да се обогатява още повече.

"Ако трябваше аз да решавам кой да ръководи Sonangol, Изабел душ Сантуш изобщо нямаше да влиза в сметките ми", казва реномираният анголски икономист Карлос Розадо. Тъкмо в сегашната криза, предизвикана от ниските цени на петрола, Sonangol се нуждае от ръководство, което изцяло да се концентрира върху фирмата.

През 2015 година петролният концерн отбеляза близо 34-процентов спад в годишния си оборот. Според Розадо, фирмата се намира в катастрофално положение, а балансовите ѝ отчети със сигурност са разкрасени. Икономистът твърди, че към момента Sonangol е надценена с близо 50 милиарда долара. Това било записано и в поверителен доклад на фирмата.

И в Португалия се тревожат

Новината за назначаването на Изабел душ Сантуш за шефка на Sonangol предизвика тревога не само в Ангола, но и в Португалия, където дъщерята на президента е крупен акционер на частни банки, както и на фирми от телекомуникационния бранш и петролната индустрия. Повереният ѝ концерн Sonangol притежава 18% от акциите на най-голямата частна банка в Португалия BCP, което го превръща в най-големия акционер. А чрез собствеността си в други фирми Изабел душ Сантуш притежава и втория по големина дял от португалската инвестиционна банка BPI. Този конфликт на интереси предизвика срив на банковите курсове на Лисабонската борса.

Trabalho hoje... Mais um dia na obra. #talatona

Снимка, публикувана от Isabel Dos Santos (@isabel_santos_angola) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Португалският юрист Руи Верде се опасява от сериозни сътресения в португалската икономика. „Всяка сделка, която Изабел душ Сантуш реши да сключи от името на Sonangol и която едновременно с това засяга интересите и на някоя от банките, в която тя има дялово участие, би могла да бъде анулирана от португалския съд", обяснява юристът.

Португалският юрист Руи Верде се опасява от сериозни сътресения в португалската икономика. „Всяка сделка, която Изабел душ Сантуш реши да сключи от името на Sonangol и която едновременно с това засяга интересите и на някоя от банките, в която тя има дялово участие, би могла да бъде анулирана от португалския съд", обяснява юристът.

Анголският президент управлява все по-автократично - особено откакто обяви, че през 2018 година щял да се оттегли от поста си. Много от политическите наблюдатели в страната се съмняват, че президентът ще изпълни обещанието си. Тъкмо сега, когато държавните приходи от петролния бизнес намаляват, душ Сантуш навярно ще се опита да закрепи устоите на властта си, назначавайки свои роднини на ключови позиции.

Журналистът и правозащитник Рафаел Маркес пише по този повод в блога си, че душ Сантуш е прекрачил и последната граница на срама. „Остава само да назначи котката си за министър на околната среда", отбелязва Маркес саркастично.