Можем ли да спрем бактериите-убийци?
Можем ли да спрем бактериите-убийци? / снимка: sxc.hu

Близо 15 000 души умират ежегодно в Германия от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици. Досега медицината нямаше отговор на този проблем. На екип от германски учени може би се е удал пробив.

Антибиотиците дълго се считаха за чудодейно оръжие срещу инфекции. Само че, те все по-често се оказват безсилни. Близо 600 000 пациенти в Германия ежегодно се заразяват с мултирезистентни бактерии - т.е. такива, които не реагират на различни видове антибиотици. Подобно нещо се случва и в самите болници. Причината за безсилието на антибиотиците се крие в масовото им и постоянно използване по цял свят. Затова бактериите имат време и възможност да се "упражняват" в обезвреждането на антибиотичното действие.

Екип на Института "Макс Планк" за изследване на полимерите разработва нов тип предупредителна система за наличието на мултирезистентни бактерии. За какво става дума? От хиалуронова киселина са произведени миниатюрни капсули, така наречените "нано-контейнери". Напълнените с оцветители "контейнери" се разполагат върху превързочния материал, покриващ раната. Ако в нея има бактерии, започват да текат химически реакции. Бактериите излъчват своите токсини, които атакуват капсулите и ги разрашуват.

Ранно предупреждение, което спасява живот

Така оцветителите попадат върху превръзката и тя се обагря съответно в синьо, червено или зелено. А това, за лекарите, е нещо като система за ранно предупреждение. Така те могат да реагират рано на задаващата се опасност. Бързината в случая е от решаващо значение за живота на пациентите. Понякога е въпрос само на часове, за да се разбере, дали раната заздравява или пък се развива опасно отравяне на кръвта. Ако превръзката остане бяла, това сигнализира, че няма опасни бактериални реакции, изискващи спешна намеса на лекарите.

Надеждата е също така, че новата система за предупреждение ще помогне да се намалят количествата на използваните антибиотици, защото нанотехнологията позволява да се работи с изключително малки количества антибиотик. Масовото им ползване в животновъдството и медицината има фатални последици за човека: резистентните бактерии се отличават с по-голяма жизнеспособност и поради това се разпространяват все по-силно, казва експерт на Института "Роберт Кох". Според него е нужно да се направи всичко възможно, така че броят на употребяваните антибиотици в световен мащаб да намалее.

Какви са алтернативите? Още древните гърци и римляни например са познавали и ползвали антибактериалното действие на среброто и цинка. Може да се помисли и за комбинация от различни активни вещества. А нанотехнологиите дават възможност за това антибиотиците да се изпробват в минимални количества, за да се установи дали пациентът реагира на тях или не. По този начин могат значително да се намалят количествата антибиотици, ползвани в медицинската практика.