Вече година и половина вирусолозите не се уморяват да повтарят, че във времената на пандемия хората без защитни маски излагат на опасност и себе си и другите. Въпреки това обаче не всички се съобразяват с изискванията, пише Deutsche Welle. Какво да направим, ако в магазина или в автобуса човекът до нас е без маска? Как е най-уместно да го помолим да покрие носа и устата си? Ето какво съветват германски експерти:

Кой и защо отказва да носи маска

„Макар че вече толкова дълго време носим маски, все още има хора, които така и не ги слагат в обществения транспорт или в супермаркета", казва германската психоложка Фредерике Левен. По нейните думи, причините са различни - от рационални (хората са уморени от ограниченията, въведени заради пандемията) до емоционални (като принципен протест срещу всички забрани, наложени „отгоре").

Във втория случай трудно може да се очаква, че тези хора ще проявят солидарност и ще си сложат маските. Но как да се постъпи, ако срещата с тях - например в супермаркета - е неизбежна? Как точно да помолиш човека, приближил се максимално до теб на опашката, да спазва дистанция, а седящия до теб в трамвая да покрие не само устата, но и носа си?

Любезността е най-силното оръжие

Най-напред е необходимо да се прецени ситуацията и да бъде направен опит да се предположи защо човекът е без маска: забравил ли я е или изобщо не е имал намерение да я слага. Оттам нататък психоложката Фредерике Левен съветва да се заложи на следния подход.

На първо време е добре да установите визуален контакт с човека и срещайки погледа му, да посочите към собствената си маска. Невербалната комуникация е най-бързият и ефективен начин за разрешаване на дадена ситуация, без да се привлича вниманието на останалите, посочва Левен и съветва да не се обръщате към човека с назидателен тон, а да го помолите любезно да си сложи маската или да спазва дистанция.

Бихте могли да обясните молбата си с това, че и вие не сте във възторг от създалата се ситуация, но не желаете да излагате на опасност себе си и другите. Ако събеседникът ви е готов да ви изслуша - разкажете му за преживени от вас загуби на близки, приятели или колеги. И може да се случи така, че дори и човек, който е убеден в безполезността на защитните маски, да прояви емпатия и солидарност.

„Важно е да не се повишава тон, да се запази спокойствие, да не се реагира на провокиращи реплики и да не се правят опити за разубеждаване на събеседника", предупреждава Фредерике Левен. В повечето случаи отричащите маските реагират адекватно. Но ако аргументите са изчерпани и всички усилия са се оказали напразни, е най-добре да се предприемат действия за подсигуряване на личната безопасност - например като се седне на друга седалка.

Вашата безопасност е най-важна

Полицейската служителка Щефани Лаге от Леверкузен е съгласна, че собствената сигурност трябва да е на първо място. Тя посочва, че способността за разрешаване на конфликтни ситуации по мирен път е една от основните задачи на полицаите в Германия. „Най-важното е да се запази спокойствие", казва Лаге.

Това е особено важно, когато страстите се разгорещят. „Ако ви заплашват, макар и само вербално, се постарайте да си осигурите подкрепата на околните или пък си намерете по-сигурно място - прехвърлете се в друг вагон, напуснете мястото на скандала", съветва Лаге.

Само хора със съответните пълномощия (полицаи, охранители, контрольори) могат да се справят с лицата, които агресивно игнорират разпоредбите. В градския транспорт например човек може да се обърне към шофьора, който да извика помощ.

„Никой не твърди, че е приятно да се носи маска, но това съвсем не е най-страшното, с което сме се сблъсквали по време на пандемията", подчертава Шефани Лаге. При това положение струва ли си демонстративно да се игнорират мерките за сигурност? Още повече, че целта им е да ни защитят от риска да се разболеем или да заразим другите.
Deutsche Welle