„Малката Лилибет“ е на път да стане най-дълго царувалият британски монарх
„Малката Лилибет“ е на път да стане най-дълго царувалият британски монарх / Guliver/Getty Images

Тя е живяла по-дълго от всички свои предшественици, видяла е как дузина министър-председатели идват и си отиват и е била на трона шест десетилетия от британската история - от войната с Германия през смъртта на принцеса Даяна до терористичните нападения в Лондон.

Сега кралица Елизабет Втора е на път да стане най-дълго царувалият монарх в британската история. В сряда тя ще подобри рекорда, поставен преди повече от един век от нейната прапрабаба кралица Виктория - 63 години и 7 месеца. Само още четирима британски крале и кралици са били на трона 50 или повече години.

63 години на трона: кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне

"Човек трябва да е на определена възраст, за да си спомня времето, когато тя не е била кралица", каза кралският историк и коментатор Хюго Викърс. Елизабет, която е единственият монарх, когото повечето живи британци някога са познавали, е постоянното сърце на британския живот, откакто се възкачи на престола като млада жена на 25-годишна възраст.

Малката Лилибет е на път да стане найдълго царувалият британски монарх
netinfo
Много неща са се променили оттогава. Когато през 1947 г. тя се омъжи за принц Филип, Великобритания все още беше в хватката на икономиите след Втората световна война - сватбената торта на двойката трябваше да бъде направена от съставки, изпратени като сватбени подаръци от чужбина. През 1953 г., когато тя беше коронясана в Уестминстърското абатство, телевизията беше новост, а светът все още беше осеян с британски колонии. До 90-те години на 20-и век империята почти изчезна.

Елизабет е от последното поколение британски кралски особи, получили образованието си у дома, и първият монарх на страната, изпратил имейл (1976 г.) или туит (2014 г.). Тя е работила с 12 британски министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън, който даже не е бил роден по времето на нейната коронация, и продължава да участва в обществени прояви и да пътува на 89-годишна възраст.

Малката Лилибет е на път да стане найдълго царувалият британски монарх
netinfo
Въпреки че Елизабет е мигновено разпознавана и доста уважавана от своите поданици, нейната личност и възгледи остават загадка за мнозина. Като конституционен монарх тя трябва да си мълчи по политическите въпроси и всъщност много рядко позволява мислите й да станат известни. Дни преди референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. кралицата отбеляза, че се надява избирателите да помислят "много внимателно за бъдещето". Някои твърдят, че нейната привлекателност се дължи отчасти на сдържаността и неутралността.

Защо Елизабет Втора няма да абдикира?

"Тя е над политиката и е доста успокояващо да знаеш това, когато се сменя правителството", каза Викърс.

Режисьорът на пиесата на кралска тематика "Аудиенцията" Стивън Далдри наскоро обобщи парадокса на кралицата: "Знаете ли, тя е най-невидимата видима обществена жена в света", каза той.

Нейните публични речи са сериозни, сдържани и често сухи.

Малката Лилибет е на път да стане найдълго царувалият британски монарх
netinfo
"Сега си спомняме за нашето минало, за приемствеността в националната ни история и добродетелите на издръжливостта, находчивостта и търпимостта, които са я създали", каза тя на диамантения си юбилей през 2012 г., когато се навършиха 60 години от началното на нейното царуване. "Аз съм привилегирована да бъда свидетел на част от тази история и с подкрепата на моето семейство отново да се посветя на службата на нашата велика страна и нейния народ сега и през идните години", заяви кралицата.

Служители на двореца казват, че няма да има фанфари в сряда, когато Елизабет официално ще стане най-дълго царувалият британски монарх. Те доверавят, че кралицата е искала събитието да бъде отбелязано скромно и че денят ще бъде изпълнен с "обичайните дейности". Очаква се Елизабет да бъде в шотландския си дом, замъка Балморал, и да пътува с парен локомотив от Единбург с принц Филип, за да открие новата Гранична железопътна линия. Кралицата е родена на 21 април 1926 г. в Лондон. Кръщелното й име е Елизабет Александра Мери от Йорк. За семейството си е била малката Лилибет. Навремето изглеждало малко вероятно тя да стане кралица - докато нейният чичо Едуард Осми неочаквано абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Бащата на Елизабет с нежелание стана крал Джордж Шести и тя го наследи, когато той почина през 1952 г.

Малката Лилибет е на път да стане найдълго царувалият британски монарх
netinfo
Дори преди това - още на 21-ия си рожден ден - Елизабет посвети живота си на Великобритания и на Общността на нациите (Британската общност). "Има един девиз, поддържан от много от моите предци, един благороден девиз - "Аз служа", каза тя.

Бракът на Елизабет с Филип продължава вече почти 70 години - по-дълго от тези на всички други британски монарси - и надживява съюзите на три от четирите й деца. През 1992 г., станала известна като "ужасната година", принц Чарлз се раздели с принцеса Даяна, а принц Андрю - със съпругата си Сара Фъргюсън. Принцеса Анна се разведе през същата година.

Малката Лилибет е на път да стане найдълго царувалият британски монарх
netinfo
Смъртта на Даяна през 1997 г., която накара Елизабет да изостави кралския протокол, за да скърби публично за немирната си бивша снаха, беляза един от малкото спадове в царуването на кралицата. Днес почти няма съмнение в нейната популярност: през 2012 г. един милион души се включиха въпреки дъжда в шествие към портите на Бъкингамския дворец и пяха "Бог да пази кралицата" по случай диамантения юбилей.

"Като цяло британците наистина доста я обичат и определено изпитват огромно уважение към нея", каза Викърс. "Тя дава на тази страна стабилност по извънредно деликатен и тих начин", заяви той.

Източник: БТА