Лъжата за бурката: Само жените на Мохамед трябвало да се забулват
Лъжата за бурката: Само жените на Мохамед трябвало да се забулват / ThinkStock/Getty Images

Пълното забулване не е позволено нито на жените, нито на мъжете. То не е религиозен акт и който твърди подобно нещо, лъже, казва шейх Халед Омран от университета Ал Азхар в Кайро и разбулва митовете за бурката и никаба.

Облеклото на шейх Халед Омран подхожда на работното му място. Той е генерален секретар на Съвета за фатви към университета Ал Азнар в Кайро - най-важната сунитска образователна институция. Омран е облечен в тъмен кафтан. На главата си носи червен фес, обвит в бял шал. Кафтанът и фесът го обозначават като религиозен учен. Те не са част от личния му гардероб. "Личното облекло е личен избор, въпреки че и то е свързано с нравите и обичаите", казва шейхът и добавя, че що се отнася до жените, в шериата има само три предписания за женското облекло.

Тези жени са "уличници", обект на похот и презрение

"Свещеният Коран и Сунната задават рамките на женското облекло. То не бива да подчертава тялото, не трябва да го излага на показ и не бива да бъде стегнато. Към тези предписания се добавя и това, че дрехата не бива да покрива ръцете и лицето на жената", казва Халед Омран. Означава ли това, че бурката и никабът не са предписани от Корана?

Никабът е просто традиция

Шейхът отговаря, че нито Коранът, нито Сунната налагат пълното забулване на лицето, нито пък задължават жените да носят т. нар. никаб. "Носенето на никаб е просто традиция, която се е превърнала в обичайно право, обвързано с нравите в някои страни. Но за това не се споменава нищо в шериата", допълва шейхът.

Майките, които възпитават дъщерите си в покорство

Единствено жените на пророка Мохамед са били задължени да се забулват. Но това е една особеност или по-скоро изключение, което е било валидно преди 1400 години. Възможно ли е тогава мюсюлманските жени в Близкия изток или тези в Европа да искат да се доближат до Пророка и затова да твърдят, че никабът е символ на исляма?

Лъжата за бурката Само жените на Мохамед трябвало да се забулват
netinfo
"Това изключение отпреди толкова много години не може да бъде оправдание за подражание. То е било валидно само за жените на Пророка. След като шериатът определя, че това специфично право важи само за Пророка и неговите жени, другите мюсюлмански жени не могат да се оправдават с това", категоричен е Халед Омран.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Нима жената, носеща никаб, нарушава законите на своята вяра? "Една жена, израснала в общество, където носенето на никаб е традиция, от религиозна гледна точка има правото на свободен избор. Но ако реши да носи никаб, не бива да разглежда това като религиозен акт. Ако го направи, то тогава тя би имала проблеми".

"Всичките ни проучвания за пълното забулване в исляма показват, че то е просто традиция", казва шейхът. Впрочем ислямските учени имат различни мнения за никаба. "Някои твърдят, че никабът предлага закрила на жената, а други казват, че е израз на религиозен фанатизъм. Някои учени дори твърдят, че никабът е изобретение, което няма нищо общо с религигията", посочва Омран.

Параноите на пророка Мохамед

Той отбелязва, че носенето на никаб не е разрешено нито на жените, нито на мъжете. "Има само едно изключение: в някои области - например в пустините - носенето на никаб е позволениопри определени условия. Например ако служи като предпазно облекло в случай на пясъчна буря. Във всички останали случаи никабът трябва да бъде отхвърлен като религиозен фанатизъм".

Пълна забрана на забулването?

Някои ислямски учени смятат, че носенето на никаб в някои общества предлага защита на жената. "Но ако никабът вреди на едно общество и служи например като прикритие за извършването на терористичини престъпления, аз се застъпвам за неговата забрана", казва шейх Халед Омран.

Лъжата за бурката Само жените на Мохамед трябвало да се забулват
netinfo
Впрочем в университета Ал Азнар в Кайро никабът е забранен официално. "Когато някоя преподавателка е изправена пред студентите, те трябва да могат да виждат лицето й, да тълкуват мимиката й. Защото именно тя лежи в основата на междучовешката комуникация. Така че нашият декан взе правшилно решение и ние го подкрепяме напълно", коментира шейх Халед Омран.