Лекари отказват да прегледат 3-годишно германче
Лекари отказват да прегледат 3-годишно германче / netinfo

Трима лекари от лечебни заведения за извънболнична помощ в курортен комплекс “Златни пясъци” край Варна са отказали да прегледат 3-годишно германче, защото е имало здравна застраховка и родителите не са пожелали да заплатят в брой за медицинската услуга. Това съобщи на пресконференция директорът на Районния център по здравеопазване в морската столица д-р Веселин Балкански.

След отказа на медиците, детето е откарано с линейка в Спешния център във Варна, където е преминало през шокова зала и е хоспитализирано в инфекциозна клиника. То е било с инфекциозен ентероколит, стабилизирано е и изписано от здравното заведение. Инцидентът е станал на 23 август, но подобен случай е имало и преди два дни с дете от Румъния. Д-р Балкански заяви, че ще се извърши незабавна проверка, а на лекарите отказали да прегледат децата ще бъдат наложени максималните санкции.

По думите му медицинската помощ в комплексите не удовлетворява потребностите не само на чужденците, но и на българските граждани. В курортите няма регистрирана нито една медицинска практика, която да работи по договор със Здравноосигурителната каса, за да могат българите да ползват полагащите им се медицински услуги, коментира директорът на РЦЗ.

Той обясни, че лекарите в комплексите плащат много висок сезонен наем. За да възстановят разходите си обаче медиците надписват големи суми, които са в пъти повече от това, което плащат чужденците в собствените си страни. Според него този проблем ще бъде разрешен след влизането ни в Европейския съюз, защото е сключено допълнително споразумение и в момента се работи за промяна в нормативната база. Предвижда се чужденците дошли на почивка у нас да ползват медицински услуги, които ще се заплащат от нашата Здравноосигурителна каса, а техните здравни каси ще възстановяват направените разходи, но по наши цени.

На срещата днес стана още ясно, че Районният център по здравеопазването във Варна е извършил проверки в 39 лечебни заведения за извънболнична помощ, разположени в курортните комплекси край морската столица. Общият брой на всички здравни заведения, регистрирани в РЦЗ е 65. Проверките са извършени в четири заведения за първична медицинска помощ, в 2 за групови практики, в 8 за първична стоматологична помощ и в 14 за специализирана медицинска помощ. Заличени от регистрационните списъци на РЦЗ са три медицински центъра и една амбулатория за първична медицинска помощ, заради липса на хигиенно разрешение и неспазване в срок на дадените им предписания. Проверки са извършени и в почти всички хотели в курортите, независимо от факта, че не фигурират в списъка на РЦЗ.

За периода юни – август т.г. са съставени общо шест акта за установени административни нарушения. Връчени са и три наказателни постановления за констатираните нарушения. Стойността на наложените санкции по трите акта е 5 000 лева. Проверките са извършени съвместно с РИОКОЗ-Варна и Икономическа полиция на базата на споразумение, сключено между Министерството на здравеопазването и Национала служба “Полиция”. Най-често срещаните нарушения са свързани с регистрационния режим - липса на регистрация в РЦЗ, липсващо хигиенно заключение от РИОКОЗ-Варна, непълна регистрация.

Установени са и нарушения, свързани с Наредба 2 на Министерството на здравеопазването за условията и реда за оказване на медицинска помощ на чужденци, които не се ползват с правата на българските граждани. Основно не се издават медицински свидетелства или пък ако биват издавани не отговарят на наредбата. Освен това фактурите не се вписват в амбулаторния журнал, липсва ценоразпис на лечебното заведение или той не е поставен на видно място, обясни д-р Балкански. Той съобщи още, че до тях е подадена жалба от чужденец, на който са били поискани 450 лева за медицински преглед и лабораторни изследвания.

След извършването на проверка, парите са върнати на чужденеца. Д-р Балкански съобщи, че утре ще проведе и среща с туроператорите.