Критични блогъри се превръщат в алтернатива на беззъбите руски медии
Критични блогъри се превръщат в алтернатива на беззъбите руски медии / снимкa: БГНЕС
В последните седмици на кандидат президентската предизборна кампания в Русия, трите основни телевизионни канала и голяма част от медиите публикуват изключително безкритични и угоднически коментари за човека, когото президентът Владимир Путин благослови като свой наследник.
Някои руски блогъри остро критикуват първия заместник министър-председател Дмитрий Медведев и президентската надпревара, която той е сигурен, че ще спечели. Един блогър,с псевдонима "lekka_reka" споделя, че на улицата възрастна жена го е попитала "Назначиха ли Медведев за президент или все пак
ще можем да гласуваме?". Друг блогър с псевдоним "YUGva" е загрижен за либералния имидж на Медведев. "Този Медведев е странна птица, тъмен субект. Аз и моите роднини смятаме, че той ще затрие Русия, ще я продаде на Америка и Запада, а всички масово го аплодират".

Публикациите на руските коментатори в мрежата, били те професионалисти или аматьори, понякога са хапливи, често сатирични и винаги нефилтрирани - в пълен противовес на повечето водещи руски медии, където репортери, редактори и продуценти треперят да не предизвикат гнева на Кремъл. По време на осемгодишното управление на Путин, Кремъл разшири и заздрави своя контрол над информационните медии основно чрез закупуването им от държавно контролирани корпорации или лоялни милиардери.

Всеки, който търси откровен и прям коментар, може да го открие на няколко места. Руснаците все по-масово се обръщат към интернет. "Телевизионната пропаганда вече не върши работа на никого", казва Олег Панфилов, защитник на журналистите, който освен това е и редовен блогър.Не поддаващото се на контрол естество на интернет отдавна безпокои Кремъл. Горната камара на парламента обсъжда проектозакон, според който сайтове, посещавани от повече от 1000 души на ден, следва да бъдат регулирани от същите правила, които се отнасят и за печатните издания. Някои привърженици на електронните медии се опасяват, че внесените неотдавна поправки в закон за публикуване на предполагаемо екстремистка литература може да бъдат използвани за преследване на критични към властта блогъри. Твърди се също, че Кремъл разполага с организирани екипи от блогъри, чиято задача е да нападат и оборват критиките срещу правителството в интернет-публикациите.

Станислав Белковски, анализатор от московския Институт за национална стратегия, смята, че тези прокремълски блогъри нямат голямо влияние. "Никой не се интересува от хора, които пишат същите неща, които може да открие и в прокремълските вестници", смята той. Комуникацията в Русия, която покрива 11 часови зони, винаги е била трудна и руските лидери от край време разчитат на телевизията, за да достигнат до разпръснатите общности в страната. Руската телевизия осигури интензивно - и отегчително за мнозина - отразяване на речите и официалните изяви на Медведев в училища, църкви, фабрики и други институции от повече от година, както прави и за Путин.

В мрежата потребителите на новини могат да открият по-пикантна информация. Наскоро бе проведен експеримент - в търсачката на LiveJournal, водещ портал за блогове и социални контакти, бяха написани имената на Путин и Медведев. Резултатът беше лавина от хумористични публикации, сатира, особени мнения, обиди и контра обиди. Един блогър от Владивосток се опита да организира бойкот на изборите през март с лозунга: "Аз няма да участвам в този фарс". Негов съмишленик от Санкт Петербург, представящ се под псевдонима "dark_cloud_os" пише, че на Русия повече би й отивала монархия, отколкото демокрация. Трети, представящ се като "Niagara1977", смята, че би му било по-интересно да чете некролог, отколкото да слуша поредната реч на Путин.

Путин е изключително популярен и дори някои журналисти се гневят, когато срещу него биват отправяни остри нападки. Въпрекитова, още преди да приключи последната пресконференция на Путин като президент на 14 февруари, в руската "блогосфера" вече се сипеха подигравки към някои негови изказвания. "Президентът Путин ни каза, че сме доволни от работата му", пише един блогър, който се назовава "vla3986". "Ако броим към неговите дела ограбването на държавата до краен предел, то тогава той наистина е бил много старателен". Друг блогър, с никнейм"dmitrydmitryev", пише следното: "Исках да гледам пресконференцията на Путин, но за щастие заспах още в началото й, вероятно за мое добро".

Все пак руските политически блогове не изглеждат толкова популярни и влиятелни колкото в Съединените щати. Това се дължи донякъде на почти пълния монопол на Кремъл над политическата власт в Русия. Освен това влиянието на мрежата е ограничено поради ограничения достъп до нея. Телефонната система е остаряла, което означава, че връзките са бавни. Интернет-доставчиците се срещат рядко в по-бедните провинции, а персоналните компютри все още са лукс. Кандидатите за президентския пост в САЩ водят изключително оспорвана надпревара. С политическата тежест на Кремъл зад себеси, Медведев със сигурност ще спечели вота на 2 март. "Всички разбират, че това е фикция", казва Рустем Адагамов, който се изявява в многотематичен популярен блог с никнейма "друг". "Всички знаем предварително какъв ще е резултатът". /БТА/