Конфликтът в Грузия – отзвук в чуждестранния печат
Конфликтът в Грузия – отзвук в чуждестранния печат / netinfo

Вчера руската 58-а армия прехвърли на властите в Грузия контрола върху град Гори, с което приключи шестдневната руско-грузинска война, пише днес московското издание "Комерсант". Кореспондент на вестника "се опитал да обсъди" с Михаил Саакашвили резултатите от войната, но чул от него само онова, което грузинският президент неведнъж заявявал на митинги през последните дни.

Саакашвили заявява, че Грузия е контролирала по-голямата част от сепаратистка Южна Осетия и "най-малкото затова не би могла да я атакува". "Отвърнахме с огън по Цхинвали, след като оттам няколко дни наред убиваха наши миротворци и мирно население", твърди той. Според Саакашвили грузинската авиация не е бомбардирала Цхинвали, а Рокския тунел между Южна Осетия и руската Северна Осетия, в който имало руски танкове. Смятам, че Русия изобщо не се е интересувала от Южна Осетия, заявява президентът на Грузия.

Той съзира в последните събития в страната "опит да бъде свалено правителството, да се ограничи или ликвидира грузинската независимост. Предлагаха ми: хайде да запазиш властта, но ще склониш да остане открит въпросът за статута на Южна Осетия и Абхазия. Ще кажа обаче: Грузия никога не ще склони да даде нито сантиметър своя територия нито на Русия, нито на някой друг, заявява Саакашвили. Той обаче добавя, че САЩ са поели контрола върху грузинските пристанища и летища. "Комерсант" обаче отбелязва, че Пентагонът опроверга това.

Запитан от вестника не се ли страхува, че заради него ще започне глобален конфликт с участието на Русия и САЩ, Саакашвили отговаря: "Толкова мерзост видях от страна на руската военщина през последните няколко дни, че от нищо вече не ме е страх".

"Комерсант" помества също интервю с южноосетинския лидер Едуард Кокойти, когото пита дали грузинските анклави в непризнатата република са фактически унищожени. "А трябва ли да допуснем да ни обстрелват оттам? Пак да ни стрелят в гръб и да се гаврят с народа ни?", отговаря Кокойти. Той прави обаче уговорката, че мирното население предварително е било евакуирано от местните грузински села.

Тбилиси така е подготвил Запада в информационен план, че сега всички западни медии разпространяват изопачена информация за събитията, твърди пред "Комерсант" Мурат Джиоев, външен министър в правителството на Кокойти. Ако грузинските майки бяха дошли в Южна Осетия да видят какво става тук и какви хора живеят у нас, никога нямаше да пуснат тук синовете си. Хората в

Грузия обаче скоро ще разберат, че войниците им са загинали напразно. Те не знаят какво става извън страната им и смятат осетинците за бунтовници, защото такава е държавната пропаганда. И ето резултатът, казва Джиоев.

За грузинската пропаганда пише и "Известия". Според вестника Саакашвили е заобиколен от огромен екип политтехнолози, осигурили успеха на "революцията на розите", а също така на президентските и на парламентарните избори в Грузия. След като започна авантюрата в Цхинвали, те получиха подкрепление. Към тях се присъедини белгийска пиар компания. "Гласът на Америка" удвои излъчванията си за Грузия. Волно или неволно, в полза на Саакашвили "работи" и Си Ен Ен. Всички те полагат усилия, за да внушат на грузинците, че руснаците са окупатори, но войната все едно е спечелена от Тбилиси, твърди "Известия". Саакашвили се възползва от момента и "промива мозъците" на хората. Лесно е да го прави в условията на информационен вакуум и масов страх, насаждан от властовата върхушка, коментира пред всекидневника грузински социолог.

Следственият комитет към прокуратурата на Русия образува наказателно дело за геноцид срещу южноосетинския народ, припомня "Время новостей". След като събере всички доказателства за страшните събития, Русия смята да формира международен трибунал, който да потърси отговорност от виновниците за трагедията в Южна Осетия. Предварителни данни сочат, че жертви на въоръжения конфликт са станали над 1500 жители на непризнатата република, пише всекидневникът.

Чудесно разбираме, че инициативата за създаване на трибунал за Южна Осетия може да срещне сериозна съпротива от страна на политиците. И главно от лидерите на държавите, застанали на страната на грузинското ръководство, коментира пред вестника Анатолий Кучерена от Обществената палата на Русия. Идеята за създаване на трибунала "ще стане лакмусова хартия, която ще покаже кой наистина е за мир и човешки права, а кой за ескалация на войната", добавя правозащитникът пред "Время новостей".

Руските вестници припомнят, че вчера руският президент Дмитрий Медведев и лидерите на Абхазия и Южна Осетия подписаха в Кремъл мирния план, одобрен във вторник с посредничеството на френския президент Никола Саркози. "Независимая газета" набляга на думите на Медведев, че Русия ще подкрепи всяко решение на народите в Южна Осетия и Абхазия за статута на тези републики и ще бъде техен гарант в света. Руският президент веднага добави: "В съответствие с устава на ООН, международната конвенция от 1966 г. и Хелзинкския акт за сигурност в Европа", подчертава вестникът. "Уставът на ООН (...) е като Корана - можеш да го тълкуваш, както си щеш", коментира пред изданието руски политолог.

Изявлението на Медведев звучеше извънредно решително, особено в светлината на онова, което каза предната нощ пред Би Би Си руският вицепремиер Сергей Иванов - че Южна Осетия и Абхазия са обречени на независимост. Изказването на Иванов в ефира на британско радио е изключително важно, защото в руската политическа култура има традиция държавните лидери да правят най-важните си изявления главно пред чуждестранни журналисти. Тъкмо затова последвалото изявление на Медведев съвсем не изглеждаше като комплимент за Южна Осетия, пострадала във военния конфликт, а като затвърждаване на определен курс, начертан от руското ръководство, допълва "Независимая газета".

Белият дом се възстанови вече след шока от провала на "проекта Саакашвили". Държавният департамент на САЩ хвърли всичките си сили, за да запази на власт тбилиския лидер, пише "Росийская газета". Независимо че репутацията на Саакашвили след унищожаването на Цхинвали далеч не е безупречна, добавя вестникът. Белият дом обаче недвусмислено намекна, че надеждите на официален Тбилиси американски военни да защитават грузинските интереси в региона няма да се сбъднат. Междувременно Вашингтон продължава да хитрува. Американските политици правят твърди изявления, но после уверяват целия свят, че не са замисляли нищо лошо спрямо Русия, продължава изданието.

От една страна, Белият дом не желае да се прости с "проекта Саакашвили", в който бяха вложени толкова много пари и политически капитал - последиците от подобен провал ще се отразят и на предизборната ситуация в САЩ, и на отношенията с най-верните им съюзници. От друга страна, едно изостряне на отношенията, още повече конфронтация с Москва в контекста на кампаниите в Ирак и в Афганистан би заплашило военните планове на Вашингтон. А наближава и криза около Иран, отбелязва "Независимая газета".

"Росийская газета" пише, че се изостря съперничеството между Европа и Америка за лидерство в миротворческите операции. Като посредник Франция на практика успя да спре войната в Грузия и Белият дом има да наваксва заради пропуснатата инициатива. По искане на САЩ предстои спешно заседание на НАТО за Грузия. Русия не е поканена на срещата и Белият дом със сигурност ще използва форума, за да мобилизира Европа в защита единствено на грузинската позиция в конфликта. Задачата обаче е трудна - в блока отдавна няма единство по въпроса за ситуацията около Южна Осетия, пише вестникът.

САЩ явно са възприели позорния крах на авантюрата, предприета от Саакашвили, като собствено поражение. И сега подмамват Запада в нов кръстоносен поход срещу Русия, коментира автор на "Комсомолская правда".

Русия се доказа като недвусмислен победител в кратката война с Грузия, след като руският външен министър заяви, че светът може "да забрави" за грузинския контрол над сепаратистките анклави, коментира британският в. "Индипендънт". Кремъл и правителството на Буш втвърдиха тона, а държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс замина за Тбилиси след спирка във Франция, за да разговаря - пак по темата - с френския президент Никола Саркози, договорил крехкото примирие между Русия и Грузия. Джордж Буш настоя за зачитане на териториалната цялост на Грузия, но руският външен министър отхвърли изобщо възможността да се разговаря на тази тема. Президентът Медведев пък изрази позицията си, като се срещна с лидерите на Абхазия и Южна Осетия.

Британският "Таймс" пише, че САЩ обвиняват Русия, че води кампания за парализиране на отбранителната способност на Грузия. Докато американски транспортен самолет се приземяваше в Тбилиси, руската армия изпълняваше задачи за откриване и унищожаване на военни цели на грузинска територия, излагайки на риск договореното от Никола Саркози спиране на огъня, отбелязва вестникът. Вашингтон обвини Русия, че умишлено нанася щети на военновъздушни и военни бази, за да отслаби грузинската боеспособност. В отговор началникът на руския генщаб изрази подозрения към доставената в Тбилиси помощ от самолет на американските ВВС, допълва вестникът.

Присъствието на лидери от Естония, Латвия, Литва, Полша и Украйна на голям митинг в Тбилиси тази седмица връща мислите към миналото, но ги насочва и към бъдещето, смята британският "Дейли телеграф". Тези страни бяха част от някогашната съветска империя и в резултат на това всички те се боят, че анексирането на голяма част от Грузия от Русия, както и слабата реакция на Запада, предвещава бъдещи проблеми за самите тях, пише "Дейли телеграф". Опитът Русия да бъде привлечена към ново преразпределяне на силите бе неуспешен. Четиридесет години след съветското нахлуване в Чехословакия, Москва, по думите на британския външен министър Дейвид Милибанд, е напомнила по отрезвяващ начин за времената, които Западът се надяваше да са безвъзвратно отминали. Западните лидери не могат да твърдят обаче, че не са били предупредени, смята всекидневникът.

Пътят към Южна Осетия минава през Косово, отбелязва френският "Либерасион". Трагедията, която днес преживяват грузинци и южноосетинци, следва модела на югославската драма и териториалните сътресения, произтекли от нея. Дали грузинският президент Саакашвили се хвърли необмислено в авантюра, без да предвиди последствията? Предвиди ли тежките поражения от бомбардировките сред цивилното население, а може би попадна в организирана му от Москва клопка (както искат да внушат някои)? Мнозина анализатори отбелязват наивността на обладаните от илюзията за твърдата подкрепа на САЩ грузински ръководители, които не са преценили промяната в политическата ситуация : войната в Ирак, иранската ядрена програма, загубилото в края на мандата си авторитет американско правителство. Изглежда обаче е точно така. Грузинските власти показаха, че ужасно са сбъркали в преценките си, събуждайки звяра на руския национализъм, който дебне за всяка погрешна стъпка на "арогантната" си съседка, пише "Либерасион". (БТА)