Каролев: Дългосрочното решение за боклука е в ръцете на кметската администрация
Каролев: Дългосрочното решение за боклука е в ръцете на кметската администрация / netinfo

Господин Каролев, тъй като Вие сте финансист, интересно ми е, как ще коментирате това, което ви очаква в понеделник на срещата в общината и на какви позиции сте за бизнеса с боклука.

Вижте аз ще си позволя съвсем накратко да обобщя това което чух, защото около едни час слушах „Дарик” радио и чух всичките изказващи се Освен това част от тези изказвания за мен звучат като дежаву, защото ги чувам вече три години. Позицията на кмета Бойко Борисов е много ясна с едно изречение: Аз съм сам и никой не ми помага и тъкмо да реша проблема и ми пречат. Само че истината е съвсем друга.

Вярна е, че Бойко Борисов няма никаква вина за наследеното положение, но също е вярно, че той вече едно година предимно се занимава да открива изложби, миналата седмица във Виена, да си открива клубове и вили къде ли не и всяка седмица два-три дни в седмица него го няма, тоест той не си върши работата като кмет и аз съм абсолютно ясен и го казвам за кои ли път един от проблемите за нерешаването, и не само на този проблем, е, че Бойко Борисов е не повече от 50% от времето си кмет, в другото врем си се занимава с изграждането на структурите на ГЕРБ и с лични дела.

Вторият проблем е, че Бойко Борисов, освен няколко доста добри полицаи, нищо против нямам тези хора, той не е докарал един експерт в Софийска община и всъщност все чака някой да му реши проблема.

Не съм съвсем на това мнение, че чака някой да му реши проблема. Но нека да не обръщаме отново темата за боклука в предизборна кампания.

Не, не аз не съм фен на Социалистическата партия, това е известно на всички, а НДСВ в тази предизборна кампания не участва. Това са конкретните факти и ще ви дам доказателства за тези конкретни факти.

Ние сме гласували преди повече от година конкретн а програма, план. Този план не трябва да го изпълнява Общинския т съвет, а кметската администрация. А тя не го изпълнява .

Сега да минем на конкретните проблеми. Вчера или онзи ден разбрах от вестниците, че е започнало извозването на боклуците в „Кремиковци”. Миналата седмица имахме общински съвет. На всеки общински съвет кметът Борисов говори по темата за боклуците. Абсолютно съм убеден, че той изобщо не спомена, че има такова решение за „Кремиковци”. Е, какво се сърди, че е решил онзи ден да извозва някъде, където няма разрешение? Какво според мен трябва да се направи сега?

Имаме краткосрочен проблем и този краткосрочен проблем е – и тук е прав областният управител на Пловдив, че в центъра на квартал „Дружба” в София има нерегламентирано депо. Там е екологичният проблем. В същото време и маме две предложения за лицензирани депа, които имат капацитет било за сметка на общинския бюджет , било на д ържавата ако ни подкрепи и временно да се изнесат боклуците от тези площадки, които са препълнени.

Но тези решения са краткосрочни, а дългосрочното решение отново е в ръцете на кметската администрация. Да се придвижи процедурата по програма „Джаспър” – между другото не съм аз виновен, че една година никой не я придвижи , това е грантова програма на Европейския съюз, за да може безплатно с помощта на експерти да се каже: това са възможните технологии, това са възможните площадки, такива са възможните цени за събиране и извозване на боклук в зависимост от различните технологии и след това да се мине към финансиране.

Този процес е от деня, в който ние имаме резултатите на „Джаспър”, а това проучване е поне шест месеца оттук нататък. Минимум две години след това ще имаме канкретното решение, имам предвид построен завод.

Междувременно ние не можем да плащаме на по 60 милиона лева годишно на Карлово, Пловдив или който и да било друг град, за да ни извозва боклуците. Междувременно трябва да се направи едно депо или отново да се отвори депото в Суходол.

Ето тук можем да се съберем вече всичките – кметът, общинските съветници, президент, премиер, да отидем при суходолци и да им кажем ясно: досега са Ви лъгали обаче на налагайте диктатурата си върху мнозинството, защото демокрацията е диктатура на мнозинството над малцинството. А в момента имаме обратното, имаме диктатура на малцинството и те много малка част от суходолци мислят, че депото вече е опасно, срещу мнозинството, което е двумилионна София.