Какво й е на датата 11.11.11?
Какво й е на датата 11.11.11? / снимки: Reuters

Датата 11.11.11 е ако не уникална, то поне много рядка - тя се появява веднъж на цели 100 години. На този ден сме свидетели и на най-съвършения палиндром. Ето още любопитни факти за необикновената дата 11.11.11:

11 в Новия завет

Знае се, че Исус е имал в Назарет 12 ученици. Само 11 от тях обаче остават верни на учителя си. 12-ият - Юда Искариотски, го предава срещу 30 сребърника. Възможно съвременно тълкуване на текста е, че 11 е идеалното число за членовете на тайна общност. Надхвърли ли бройката им 11, в общността се прокрадва и предател.

Какво й е на датата 111111
netinfo

11 в Стария завет

Един ден Мойсей се изкачил на планината Синай, където Бог лично му връчил каменните скрижали, съдържащи набор от инструкции и директиви. 10-те Божи заповеди са в сила и днес и трябва да се научават наизуст от всеки, приемащ първо причастие. 11-та заповед няма, така че който изпълнява заповед извън десетте, върши грях. Следователно: 11 е символ на греха.

11 в исляма

Ако се разложи числото 11 на съставящите го цифри и двете единици се заменят с първите букви от азбуката, се получава "АА". Двете букви се смятат от мюсюлманите за свещени - те са абревиатурата за "Аллаху Акбар", в превод: Аллах е велик.

Какво й е на датата 111111
netinfo

11 като палиндром

Палиндромите са думи и словосъчетания като "боб", "потоп" или "бял хляб", които се четат еднакво отпред-назад и отзад-напред. Така че 11 е математически палиндром.

11 като просто число

И дума да не става: математиците също са хора, макар и по-особени и мислещи по не винаги лесно разбираем начин. Отначало всичко изглежда много просто: съществуват естествени числа, цели числа, реални и рационални числа. Има обаче и прости числа. Математиката е превърнала откриването на прости числа в една от своите основни задачи. Достигнати са вече много високи стойности. Досега обаче няма формула, дефинираща веднъж завинаги простото число.
11 е едно такова просто число - защото се дели само на едно и на себе си. 11 е освен това най-малкото двуцифрено просто число.

11 като "ракиено" число

В Германия под "ракиено число" (Schnapszahl) се разбира число, изписано само с еднакви цифри. 11 обаче не е какво да е "ракиено число", а най-малкото възможно. А в океана на математическата безкрайност това си е направо повод да се вдигнат чаши...

11 като сватбен ден

Знаем, че влюбените са склонни да бягат от действителността и да надценяват символиката. Зад стремежа към бракосъчетание на особена дата се крие надеждата, че по този начин семейният живот ще бъде дълготраен и щастлив. Тъй като датата 11.11.11 няма да се повтори скоро, гражданските отделения са претоварени на този ден. По цял свят.

11 в Китай

Агенция "Синхуа" нарече 11.11.11 "Небесен сватбен ден". В Китай бракосъчетанията на тази дата са рекордно много, защото китайците особено силно вярват в магическата сила на числата. Така например на 10.10.10 само в Пекин са сключили брак 11 000 двойки, което е 12 пъти повече от средностатистическия дневен брой на бракосъчетанията в китайската столица.

Какво й е на датата 111111
netinfo

11 и веселбите

В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия е общоизвестно, че на всеки 11 ноември започва фазата на карнавалния сезон, наричан още "пети сезон". Но никой не е в състояние да обясни конкретно защо карнавалът започва именно на тази дата. Една от множеството теории е езиковедческа: на старонемски език единайсет се е изписвало словом EYLF, а това пък било съкращението за бойния зов на карнавалистите Еiq lustig, frohlich!. В превод: "Ай, весело, радостно!". По този начин цифрата 11 се превърнала в любимо число на запалените привърженици на карнавалните веселби.