Хилари Клинтън отново е в надпреварата за президент
Хилари Клинтън отново е в надпреварата за президент / снимка: БГНЕС

Тя беше унижена пред цялата страна, но възкръсна от пепелта. Вижте я сега. Така Шърли Дейнингър от Остин, Тексас, обясни защо подкрепя Хилари Клинтън за президентската кандидатура на Демократическата партия. Дейнингър намекна за събития от 90-те години. Но Хилари Клинтън си изгради навика да възкръсва. Във вторник, 4 март, след седмици борба, съмнения и загуби, Клинтън спечели критичните първични избори в щатите Охайо и Тексас. Спечели и Роуд Айлънд. Барак Обама победи във Върмонт, но това е незначително утешение. Надпреварата отново се води с пълна сила.

Госпожа Клинтън наистина се нуждаеше от тези победи. Тя и Барак Обама осъмнаха след изборите в истинска схватка. Но през следващите четири седмици той спечели всичките възможни единайсет последователни избори. Извоюва скромна, но значителна преднина и в подадените за него гласове на избирателите, и в бройката подкрепящи го делегати на националния конгрес на Демократическата партия. Суперделегатите, които могат да гласуват по свой избор за претендент, започнаха да минават на негова страна. Към него потекоха и пари. Подкрепата за него ставаше все по-голяма. Някои дори заговориха, че Клинтън трябва да се оттегли, за да даде възможност да започне кампанията за националните избори.

Дори и нейните привърженици признаваха, че времето й изтича. Бил Клинтън каза, че съпругата му задължително трябва да спечели и Тексас, и Охайо, за да продължи нататък. На 29 февруари предизборният екип на Хилари Клинтън публикува емоционален текст, в който отправи критики към Обама, че води груба кампания, свиква митинги и държи речи. Марк Пен, главният стратег на Клинтън, разпространи имейл, в който обяви, че не не влияе пряко на кампанията.

Нещата изглеждаха мрачни. Но в дните преди 4 март се случиха две неща: Обама направи грешки, а Клинтън мина в настъпление. Кампанията на Обама се сблъска с два малки скандала. Първият бе свързан с непочтен икономист. Миналия месец Остън Гулсби, икономически съветник на Обама, се срещнал с канадски дипломат. Според изтекла информация за меморандум от срещата, Голсби казал, че Канада не бива да се тревожи от често изразяваната в кампанията на Обама враждебност към Северноамериканския договор за свободна търговия. Според меморандума той казал, че става дума по-скоро за политическо маневриране, отколкото за политика. После, на 3 март в Чикаго, старият приятел и бивш спонсор на кампанията на Обама - Тони Реско, бе изправен пред съда по обвинения в корупция.

Нито една от двете случки не беше особено злепоставяща. Но екипът на Клинтън успя да изтъкне, че Обама не е кристално чистият герой от народния фолклор. А Обама си навреди допълнително, държейки се надменно. На пресконференция на 3 март в Сан Антонио той сякаш се подразни, че трябва да отговаря на въпроси за тези два случая. Според неговите обяснения добросърдечният Гулсби бил поканен в канадското консулство и отишъл там от любезност, очаквайки обикновен разговор. Обама още повече се ядоса, когато му зададоха няколко въпроса за Реско.

През това време Хилари Клинтън печелеше подкрепа. Според анкетите на изхода на изборните секции тя поведе с почти 20 на сто и в Охайо, и в Тексас сред гласоподавателите, взели решение за кого да гласуват в последните няколко дни. Нейният призив към избирателите да помислят кой биха искали да вдигне телефона в Белия дом в момент на криза, изглежда подейства. Грешният ход с НАФТА повлия в щата Охайо, чиято икономика е в упадък и където Клинтън получи около 10 пункта преднина.

НАФТА не е толкова важен въпрос в Тексас - щат, който се радва на изгодна търговия с Мексико. В първите часове на гласуването Обама имаше значителна подкрепа. Но зад Клинтън застанаха близо две трети от испаноезичните избиратели, които масово отидоха да гласуват. Социологическите анкети сочеха по-голяма подкрепа за Обама сред тези избиратели от реалната.

Какво предстои? Кандидатурата на демократите ще спечели претендентът, който успее да събере подкрепата на 2025 делегати на конгреса. Преди 4 март Обама водеше в бройката делегати, но никой от двамата претенденти не е в състояние да постигне магическото число без суперделегати. Клинтън ще изтъква победата си в щат като Охайо като аргумент, че ще бъде подкрепена от избирателите демократи през ноември. Обама ще напомня, че ще получи силна подкрепа от т.нар. народен вот. Надпреварата между Клинтън и Обама ще продължи и някои демократи ще съжаляват за това. Но Клинтън безспорно си извоюва правото да продължи тази надпревара. /БТА/