Григор Велев: Не омразата, а любовта към всички членове на нацията - това е модерният национализъм
Григор Велев: Не омразата, а любовта към всички членове на нацията - това е модерният национализъм / netinfo

Интервю с проф. Григор Велев, кандидат за президент на обединението на българските националисти "Целокупна България"

Г-н Велев, хайде да не говорим сега за фикусите или по друг начин да ви попитам. . . . . . фикус ли е Волен Сидеров?

Не, аз не мога да го оприлича като фикус за това, защото ние сме използвали метафората, за да оприличим бездействието на президента Първанов. Волен сидеров е една...

Той какво растение е според вас?

. . . активна личност, която създаде своята формация въз основа на една голяма група от лявомислещи, ортодоксално лявомислещи личности, които всъщност пропагандираха идеите на левия социализъм, да не кажем на комунизъм. В своите действия и публични прояви ние го разглеждаме като една анархокомунистическа формация, облечена в опаковката на национализма. Тъй като ние досега не сме видели доказателства за националистически прояви, освен един лозунг - "Да върнем България на българите".

Добре, питам ви за Сидеров, защото неговата доктрина изглежда националистическа. Кои. . .

Ние не виждаме такава доктрина.

Кои са националистите на тези избори?

Първото нещо, г-н Сидеров беше един главен редактор на един вестник, който водеше активна борба срещу национализма. По време на неговото ръководство на вестника има 20 статии. . .

За кой вестник говорите?

"Демокрация", той е бил на един-единствен вестник главен редактор.

Беше зам.-главен на "Монитор".

Е, по-късно, да. Така че той не е от хората, които имат убеждения, които са формирани в процеса на неговото развитие. Той просто се ангажира да прокламира тези идеи по един неубедителен начин. Ето например той започва с т.нар. алтернативна форма на прояви на национализма - ксенофобията. Първата част на неговата публична проява беше ксенофобски реакции, настроени предимно срещу циганите в България, срещу евреите. Той написа една от най-острите книги срещу евреите в България - "Бумерангът на злото" - като на места изпада в позициите на расизъм. Това няма нищо общо с модерния градивен национализъм.

Добре, как си обяснявате успеха на "Атака", на Сидеров и как ще накарате. . .

Вижте, успеха на г-н Сидеров трябва да търсим в огромното недоволство сред българския народ - 80 процента, по официални социологически проучвания, от българския народ живее на границата на бедността, а от тях, от тези 60, превърнати в 160 процента, под границата на т.нар. критичен минимум.

И следващият логичен въпрос е как виждате. . .

СледователноЕ Второто нещо, което е, той настрои своето предаване, своите контакти на вълната на протеста. Това, което хората искаха да чуят, той им го говореше. Той им обещаваше всичко, каквото те отхвърлиха от системата, която е наложена у нас. Те чуваха обещания, но от година и нещо, откакто той е на политическата сцена, ние не видяхме нищо да е направил в полза на това, което той им обещаваше. Така чесиромахомилската вълна, която той проповядваше, очевидно се отразява и зле върху имиджа на неговата партия. Виждате от толкова процента спаднаха на 4-5 процента.

Добре, значи вашата теза е, че Сидеров не е националист, истински националист.

Ние смятаме, че не е националист, защото...

Въпреки националистическите лозунги.

. . . не може една партия да работи срещу интересите на нацията и държавата. Аз имам предвид неговия заместник-председател на партията Димитър Стоянов. Това е едно скандално проявление, което дискредитира името на България, на българската държава. Ако те бяха истински националисти, те щяха да го изключат от партията и да докажат пред целия свят, че те защитават тезата за единството на нацията, за партньорството на етносите в рамките на нацията, тяхната равнопоставеност. А ние виждаме какво - опит да се защити един казус, който... цял свят се настрои срещу него. Кого иска той да заблуди, че защитава - България, българската нация или интересите на българската държава? Това е абсурдно.

Добре, а как мислите да накарате хората, които са националисти и които са увлечени от лозунгите, които издига Волен Сидеров, и според социолозите му носят високи проценти, да ги накарате да дойдат в автентично националистическо движение, каквото е вашето?

Ние сме безкрайно изненадани, че в новите си прояви пред публиката той заимства около 80 процента от нашата програма, която ние сме регистрирали в съда, и където текстове от тази програма не фигурират никъде в неговите 20 точки. Ето - преселване на българите, Ангорският договор, маса други неща. Едно безпардонно плагиатство, което не е позволено в цивилизованите демократични държави. Ние смятаме, че голямата част от българския народ не е наясно с понятието национализъм. Аз съм до такава степен изненадан от това, че дори един проф. Фотев, известен български социолог, написа две статии, в които показва, че той няма понятие от национализма. Той е като един ортодоксален комунист, на който му казват, че трябва да ругае национализма. Но защо, не се разбира от неговите статии. Очевидно нужно е достатъчно време, защото 45 години национализмът беше дискредитиран като понятие, дори сравнен с шовинизъм, с фашизъм и накрая класов враг. Ще трябва една голяма част от българската интелигенция да получи нова информация. Второто, вижте нашите политици. Г-н Иван Костов се провикна в Народното събрание, че... днес е денят, когато погребваме българския национализъм. Какво значи, г-н Костов, да погребеш национализма, да погребеш нацията, защото национализмът се ражда от духа на нацията. Или г-н Сакскобургготски - бъдете патриоти, но не националисти. Ами той не знае, че национализмът е интегрално понятие, в което съставни части са и патриотизмът, и родолюбието, и държавността, и националната демокрация, и т.н., и т.н. Очевидно тези елементи на ученето на национализма не се познават. И затова на нас ни предстои една много сериозна работа, за да разобличаваме комунистическите твърдения, че национализмът е враг на човечеството.

Хайде сега да направим прагматичен разговора. Националистически президент в действие. Печелите изборите.

Да.

В програмата ви има много прагматични неща, включително преселване на българи, които са били прогонени от България. . .

Това е част от проблема на националната сигурност, която се изразява в армия, служби за сигурност, здравеопазване, демография и социална сигурност. Тези елементи са националната сигурност. Демографията на България е не в критична, а в катастрофална ситуация. Ние, до миналата година у нас умираха повече, отколкото се раждат. Тази година за пръв път 5 хиляди деца повече. 850 хиляди по официални данни напуснаха България. Имаме едно катастрофално застаряване на населението. Това ни накара да ползваме опита на други напреднали страни, например Германия. Тя пресели 2 милиона и половина волжски германци, които ги насели в т. нар. бели зони на Германия, където са обезлюдени, земеделско население. Подобно нещо направи Гърция. Пресели 1 милион малоазиатски и 800 хиляди понтийски гърци. И въз основа на техните програми ние разработихме един проект. . .

А кога?

Ами преселването на малоазиатските гърци започна след 50-ата година, а на понтийските преди 3-4.

Всичко това е станало в края на миналия век, средата и в края на миналия век.

Да. Тоест ние имаме един модел, който ни дава възможност да видим, че чрез преселването на тези хора, първо, ние осигуряваме работна ръка. Нека да не забравяме, че 43 процента от обработваемата земя в България в момента не се обработва по липса на хора, които да я обработват. Ние сме произвеждали 10 милиона тона жито, сега произвеждаме 3 милиона тона. Но ние сме разработили много подробен проект в научния център. Ние сме установили, че само. . .

Кой научен център?

Научен център за българска национална стратегия, в който работят 70 учени.

Това е центърът, в който вие разработихте и написахте националната доктрина, която беше внесена в парламента 1998 г.

Да. Този център разработи няколко проекта, но един от значимите това е проектът за преселването и коригиране на демографските проблеми в България. Ние сме установили, че само в Лудогорието имаме 168 села обезлюдени и махали. И затова преселването на тези хора от Украйна предимно, по-малко от Молдова и средноазиатските републики, ще бъдат заселени в зоните на Странджа, Сакар, ще бъдат заселени в Трън, Белоградчик, в Лудогорието и в Родопите.

За колко души става дума в проекта?

Става дума за 1 милион души. Докато г-н Волен Сидеров говори за 2 милиона души и то от Македония. Ами Македония има 1 милион и 600 хиляди българи, значи да обезселим цяла Македония. Просто, какво да ви кажа?

Добре де, ама как ще ги накараме тези хора да пристигнат тук?

Няма да ги накараме, защото има огромни маси, които желаят да се преселят. Ние ще въведем технологията на зелените карти, с подбор, с конкурс.

Тоест нещо като американския модел.

Като американския начин. И устройване ще стане. Ние сме направили контакт с 200 общини, селски общини, където, готови са хората да ги оземлят с 30 до 50 декара земя, общинският фонд. Освен това ние ще искаме като държава да се осигурят кредити минимални, някъде около 20 хиляди лева на семейство, което да може да купи сечива, да се ремонтира и да започне да работи, семена и да започне да работи. Тези хора идват с 3 до 4 деца. Това ще създаде една нова схема в семейното планиране за възпроизводството в България. Тоест ние ще спасим България от демографската катастрофа, която, г-н Мирчев от БСП казваше, че към 2025-2030 година българският етнос ще бъде по-малък от циганския етнос в България, с което ние не сме съгласни и не вярваме.

Те ще получават ли българско гражданство?

Те ще получат българско гражданство, ако през този 10-годишен срок, който предвижда тази зелена карта, те останат да работят на земеделските земи и не мигрират към градовете.

Евентуалните възражения. Бедна България с население голяма част, което живее, и сам казвате, под прага на бедността, ще може ли да плаща за тези хора, да им помага социално?

Може, разбира се, ще може, разбира се. Ще имаме сега предприсъединителни фондове, част от които могат да се заделят за това, една огромна инвестиция за бъдещето на България. Малко хора могат да го оценят. Но Германия е щастлива, че 2 милиона и половина германци възродиха германското земеделие. Гърция също, защото тя стабилизира демографските си показатели. Така че това е една програма, която ние смятаме, че можем да изпълним без никакъв проблем, при условие на заселване от 100, 150 до 200 хиляди. Това е въпрос на разчети в зависимост от финансовите възможности на държавата.

Хайде да продължим още малко с прагматичните идеи. Национализъм в действие, друг проект на един президент националист.

Ние имаме един важен проект. Тъй като основната идея на национализма е единството на нацията, ние желаем да направим всичко възможно за интегрирането на отделните етноси, които не са достатъчно добре интегрирани в българската нация.

Говорим за ромите, за циганите.

За циганите. Ромите не е българска дума. Циганите е славянска дума и приета. . .

За цигани съм чували, че циганин и цигулка идват от един корен, от Индия и, че няма нищо обидно, ама нали се води, че било обидно и не трябва да се. . .

Така, нищо обидно няма, нищо, разбира се. Ние предвиждаме един проект, който специално пак този център разработи, да бъде насочен в няколко посоки. Първо, ние искаме да възстановим строителните войски, но не в този вид тоталитарен, а да бъдат като една школа за ограмотяване и професионален опит. При двугодишно пребиваване в тези войски те ще получат професия, ще се ограмотят, ще получат професия и ще могат да се интегрират в обществото, това е първото. Второто нещо, ние ще направим всичко възможно да няма нито едно циганско дете на улицата, а всички да участват в учебния процес на страната, като сме разработили цяла система от мерки как да се контролира и да се прави.

Дайте примери, за да не звучите голословно.

Ами, например ние искаме. . .

Как да ги накараме тези деца да ходят на училище?

Ами, това ще стане. . .

В момента опитва правителството със социалните помощи, който не ходи - не му ги дават.

Не, социалните помощи са средство просто да се демобилизира това население, в него просто да се развие елементът на чакане, на очакване, а не включване активно в процесите на работа. Какво имаме предвид? Ние смятаме, първо, социални и други добавки, които на първия етап смятаме да даваме, да бъдат давани само на семейства, на които децата посещават училище. Второ, нашата социална програма за семейно планиране предвижда увеличаване драстично на надбавките за децата до четвъртото дете, след четвърто дете не се предвижда заплащане на издръжки. По този начин ще се опитаме да въздействаме върху тази свръхпродуктивност в това население. Има опит от няколко страни, много успешен. Освен това ние ще махнем социалните помощи. Ние смятаме, че социалните помощи за циганите доведоха дотам, че когато им предлагат работа, те не желаят да ходят на работа, защото в едно семейство от 5 души със социални помощи, те получават повече, отколкото едно българско семейство, където двама души работят. И затова те разчитат на разни далаверки и други неща, които, разбира се, са в разрез с нашите изисквания за създаване на гражданска държава. Освен всички тези мерки, които ние предвиждаме, интеграцията в обществото трябва да се води чрез премахването на гетата. Ние смятаме, че за бъдеще устройството, жилищното устройство не трябва да бъде както сега се планира - правим квартал нов за циганското население. Ами, това е парексаланс гето - нещо, което Европейският съюз осъди в Чехия. Оставаше... в Чехия бяха решили да вдигат двуметрови стени, за да ограждат гетото. Това е глупост. Тези къщи трябва да бъдат сред българското население, за да могат максимално да се интегрират в духа и традициите на българските семейства. И много други по-малки неща, които трябва да доведат до това нещо.

Има опит в редица страни, е, не е така, не става всичко много бързо и лесно, имам предвид Унгария, която има една огромна популация от цигани, но те успяха достатъчно добре да ги интегрират.

Искам да ви кажа, че има един много интересен проблем България. В България има около 5600 цигани с висше образование, когато получат висше образование, те отказват да се разглеждат и да се представят като цигани, те се смятат за българи, защото все пак една скрита сегрегация съществува. Когато каже циганин, че е с висше образование, винаги има едно наум да не ги вземат.

Добре, вие давате. . .

И затова. . .

... примери за национализъм в действията...

Ето това, това е национализъм. . .

. . . с абсолютно прагматични програми.

. . . това е национализъм в действие, това е национализъм в действие. Не омразата, а любовта към всички членове на нацията - това е модерният национализъм.

Каква е вашата лична мотивировка да се кандидатирате? Вие сте професор, с много сериозна научна кариера, с международно признание, а от друга страна в момента социолозите не ви поставят сред големите фаворити на тази кампания, колкото и да е трудно да се каже какво ще. . .

Ние не се притесняваме от позицията. . .

. . . се случи при неясната активност.

. . . на социолозите. Ами, вижте, аз съм професор по медицина. . .

Демонстрирате в момента една аналитичност. . .

По време на двадесет... десетгодишно ръководство на научния център аз се занимавам много активно с политология, имам над 160 анализи и коментари, публикувани в пресата, над 100 излизания по телевизията. Така че аз като лекар поставих една диагноза на моята държава, че тя е тежко болна. И тази болест се изразява в липсата на държавност в резултат на нефункционирането на институциите в България, а тази нефункционална активност на институциите е резултат на корупцията и организираната престъпност.

Това нарекохте фикус, една нефункционираща президентска институция?

Да, това е фикусът всъщност. И ние. . .

Някои може би виждат нещо смешно в това, но. . .

Не, не е смешно, това е една метафора, защото тя демонстрира по най-добрия начин това бездействие. Вижте, ами на пътя на господин президента се извършиха 143 убийства, имам предвид от Бояна до президентството. Нещо да се направи? Да разкриха някое от тези убийства? Ами, ако не беше случайното откритие на дейността на Вальо-Топлото, никога нямаше да се открие, че е откраднал 400 милиона, от които той си е заделил сам за себе си десет, много е скромен, а другите на кого ги е раздал, той ги е раздал на някого, и то не на хората от народа, дал ги е на хората, които управляват държавата. Тепърва ще бъдем свидетели на такова чудо, каквото се е развихрило в България. И неслучайно в Европейския съюз ни гледат по един толкова подозрителен начин - заради масовите убийства, заради неразкритите престъпления.

Ами, моля ви се, 2635 престъпника до 42 неприключени дела, ами това е парексаланс корупция. Прави престъпление, плаща на адвоката, адвокатът отива, дава на съдията, съдията му отлага в девета глуха делото, той излиза пак на улицата и върши каквото си иска. Защо в Англия имат такава резервираност към българските работници и, така, интелектуалци? Смятат ни за хора, които сме генетично детерминирани крадци и разбойници. Ами кой ще изчисти петното на България от тези бездейства на управляващите България през последните пет години? Ами, моля ви се.

Аз ще ви дам един пример за безотговорност в държавата - Кербала. Убиха един куп български войници. Вие да чухте главнокомандващият да поема отговорност лична, началникът на Генералния щаб да поеме лична отговорност, началникът на съответния род войски, или пък... Не. Този въпрос изобщо не се коментира. В България всички се крият зад колективната отговорност, а съгласно закона тя не се наказва в България.

Добре. Дадохте хубаво обяснение за личния ви мотив. . .

Да.