Европа отваря архивите от Студената война
Европа отваря архивите от Студената война / netinfo

Българският парламент прие закон за отваряне на архивите на разузнаването от комунистическата ера и потенциално хвърли светлина върху вече нефункциониращата Държавна сигурност, една от най-печално известните тайни служби от времето на Студената война. България е последната страна в Централна и Източна Европа, която се изправя пред досиетата на тайната полиция.

БЪЛГАРИЯ: Новият български закон позволява на хората да видят своите досиета и създава комисия, която да разследва публични фигури и да публикува техните имена в Интернет, ако се окаже, че те са били агенти.

АЛБАНИЯ: Досиетата на тайната служба Сигурими остават затворени. Специална комисия преглежда досиетата преди всички избори, като забранява участие в изборите на онези, които са били сътрудници на тайната служба като информатори.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: През 2000-та година страната направи публични около 70 000 досиета от комунистическата епоха. Досиетата са отворени за всички граждани, които може да потърсят информация за определена година или случай.

ЧЕХИЯ: Прага позволи на чехите да погледнат в своите досиета, събрани от тайната полиция на Чехословакия. От 2003г. те имат достъп до около 75 000 досиета на агенти.

ХЪРВАТИЯ: Опозиционната Партия на правото поиска досиетата да бъдат отворени за обществеността, но досега не са били предприети стъпки в тази насока.

УНГАРИЯ: Унгарците могат да видят своите досиета, но имената на информаторите са изрязани. Има обещания за пълно разкриване на полицейските архиви.

МАКЕДОНИЯ: Скопие започна за отваря досиетата на бившите югославски служби през 1998г. Македонците могат да видят своите досиета, но журналисти и учени нямат достъп до архива.

ПОЛША: Страната гласува през юли да отвори досиетата на тайната полиция, които включват информация за настоящи дипломати, министри в правителството и депутати.

РУМЪНИЯ: Букурещ приключи отварянето на досиетата на Секуритате миналата година. Румънците могат да прочетат своите досиета. Досиета, засягащи въпроси на националната сигурност, не бяха разсекретени.

СЪРБИЯ: През 2001г. Белград позволи на гражданите, освен на "вътрешни врагове" и "чуждестранни сътрудници" - предимно политици от опозицията и журналисти, да видят своите досиета. Процесът по-късно бе замразен.

СЛОВАКИЯ: В средата на 2002г. Словакия позволи на гражданите да прочетат информацията, събрана за тях. Архивите съдържат около 30 хиляди досиета.

СЛОВЕНИЯ: повечето от досиетата са разкрити за обществеността, но интересът към тях е малък./БТА/