Данък лихва, най-големият PR гаф на правителството
Данък лихва, най-големият PR гаф на правителството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Знаете поговорката - малките камъчета обръщат колата. Явно обаче в ГЕРБ не я знаят. Малкото камъче в каляската на управляващата партия, устремена към изборите догодина, може да се окаже данък лихва. И не защото това не е справедливо, и не защото хората не разбират, че ако има плосък данък върху всички доходи, то и доходите от лихвите може би е нормално да се обложат, а защото бе направено тихомълком с арогантност и без обсъждане. Просто силово.

Хората разчетоха подтекста - ГЕРБ каза: Ние можем и ще увеличаваме финансовата тежест за вас, без да се интересуваме от вашето мнение, няма да ви питаме, няма да обсъждаме, няма дори да ви предупреждаваме, ние знаем кое е най-добро.

И всеки си задава въпроса какво би попречило тогава на ГЕРБ утре да въведе и други данъци, и други финансови мерки, хрумнали на Дянков в последната секунда? Явно нищо.

Ето защо гафът с лихвите е толкова голям, а още повече той е голям и заради малкия си фискален ефект.

Бива ли за 120 млн лева да настройваш така брутално хората срещу себе си?
И очевидно нито Дянков, нито Борисов, нито войниците на ГЕРБ в парламента си дават сметка за това. Да оставим настрана и спорните аргументи с които се защитава мярката.

Има и още нещо. Данък лихви е подарък за БСП. Управляващите зорлем изсипаха в скута на основния си опонент невероятната възможност да атакуват правителството. Сега онези, които съсипваха България години наред, ще се пъчат и ще викат силно - Дянков е маскара, взе ви левчетата от лихвите дето кътате за черни дни.

Човек лесно се настройва срещу едно или друго, дори не са необходими особено рационални аргументи, тук по-скоро роля играят чувствата, не толкова разумът.

Ето защо данък лихви се превръща в PR фиаското на ГЕРБ.

Може да гласувате в анкета по темата ТУК