Да замериш лекар с око, да забременееш два пъти за 10 дни и още куриози от 2016 г.
Да замериш лекар с око, да забременееш два пъти за 10 дни и още куриози от 2016 г. / ThinkStock/Getty Images

Отминаващата 2016 година със сигурност можем да определим като годината на майстора и рационализатора. Никога досега човечеството не е имало толкова иновационни идеи, достойни за Четвърти километър. И то не само в областта на налудничавите изобретения.

Куриозите на 2015 година можете да видите тук

Своя принос в куриозните практики през отиващата си година дадоха и такива консервативни по своята същност институции като правоохраняващите органи. Ето два разтърсващи примера в това отношение.

Полицията в щата Флорида извърши два изумителни ареста - на Едуард Майкъл Дорси за това, че е замерил доктор с лявото си око и на Грейнджър Рей Утън за това, че е нокаутирал акула.

54-годишният Дорси се ядосал на медицинския екип от град Ларго, защото му направил забележка да не си играе с изкуственото око, докато чака за преглед. "Мога да правя с окото каквото си искам", облещил се пациентът и го запратил с право мерене по дежурния лекар.

Биячът на акули пък се оказал 21-годишният жител на град Лафайет Грейнджър Рей Утън. Заедно с негов приятел те се натъкнали на дезориентирана акула край бреговете на Флорида. Грейнджър я прихванал с лявата ръка около врата, вкарал й няколко прави в главата и с приятеля си я изтеглили на брега. Там положили върху гърба на животното малко дете и го снимали за спомен. После двамата мъже отново вкарали акулата в океана, но тя вече била умряла. Делото им се гледа в началото на месеца.

В България тази година много се говореше за пръстовия идентификатор, който предизвика оживени дебати. Но пияна студентка в град Амхърст в щата Масачузетс изобрети един по-практичен начин за легитимиране от пръстовия отпечатък. Тя се опита да влезе в нощния бар "Мънки", като вместо лична карта, удостоверяваща нейното пълнолетие, представи на гарда пица на парче. След като охранителят не ѝ признал пица-идентификатора като надежден документ, дамата я размазала в лицето му и била арестувана.

Медицината традиционно ни сервира нестандартни решения. Тази година без съмнение едно от тях бе презервативът... за правене на деца. Обикновено това средство се използва точно в обратната посока, но артикулът с търговска марка "The Stork" е предназначен за изкуствено оплождане.

В него се събира спермата на донора, която после с апликатор, наподобяващ тампон, се пренася във вагината. Презервативът за правене на деца струва само 100 паунда и е много по-евтина алтернатива на ин витро техниките. Забременяемостта с него е 20 процента.

Като говорим за забременяване, австралийка удиви медицината, като успя да зачене два пъти за десет дни. А на Кейт Хил й били казали, че не може да има деца, тъй като страдала от поликистоза на яйчниците и вследствие на това нямала овулация.

Кейт не само че заченала от съпруга си Питър Хил след хормоналното лечение, но изпаднала в шок, когато узнала, че е забременяла и втори път след десет дни. Така се родили близначките Шарлот и Оливия. В света са регистрирани само 10 подобни случаи на "насложена" бременност, известна като суперфетация или суперфекундация.

Що се касае до фундаменталните открития, не можем да не споменем приноса на египетския изследовател Ахмед Шафик от университета в Кайро.На него му хрумна да облече 75 лабораторни плъха в гащи с дупка за опашките им. Пробва им бельо от различни материи. Оказа се, че когато носят евтини слипове от полиестерни материи, плъховете губят от сексуалната си мощ. А когато са предрешени в тежки памучни и вълнени гащи, няма промяна в надареността. Електростатичното електричество от полиестерната нишка съсипвало либидото на гризачите. За този пробив в науката Шафик бе удостоен с Антинобелова награда тази година.

Повече за изследването на Ахмед Шафик можете да прочетете тук

И хоровото изкуство се отчете с принос в необичайното. Глазгоуски хор включи новаторски покашляния в партитурите си на определени интервали. По този начин колективът "Саундсейшънъл" изпълни познати на всички песни. Покашлянията трябваше да изострят вниманието на слушателите за опасностите, свързани с рака на белия дроб.

Козметиката се отчете в областта на иновациите с очна линия, наподобяваща пенис. Тя се изписва в един от двата края на окото, по избор. Идеята бе на 19-годишната фенка на макияжа Ейша Броутигам, която се похвали, че иновацията й е една от най-разпознаваемите.

Датските власти пък отхвърлиха от регистъра на разрешените имена Анус. Те препоръчват на родителите да кръщават бебетата си с по-безобидното датско име Анас.

Своята лепта в пъстрата 2016-а дадоха и италианските хотелиери. 10 гостилници в град Асизи предложиха безплатни почивки на онези клиенти, които докажат, че са успели да направят дете в техните хотелски кревати. За да бъде ползвана екстрата, отличниците трябва да покажат на следващата година акта за раждане на хотелското бебе, пръкнало се девет месеца след престоя им. Историята мълчи относно това как ще бъдат отчетени седмачетата или преносените в очакване на новите небивалици, които ни предстоят през задаващата се 2017-а.

Източник: БТА