/ ThinkStock/Getty Images
Работата почти винаги е съпроводена от стрес, но ако следвате някои прости правила, може значително да намалите натоварването.

Ето няколко препоръки от специалисти за това как да избегнете „прегарянето“ и да се чувствате щастливи и на работното си място, събрани от BBC.

1. Разделяйте работата от личния си живот, дори и в мислите си

Ако проверявате пощата си, прибирайки се вкъщи след работа или в почивните дни, има риск да развиете невроза. Дори да не го правите, а само си мислите за това да знаете, че се подлагате на същия риск.

Как щастието работи в офиса

Тази теория е представена от доцента от Политехническия университет във Вирджиния Уилям Бекер. „Изискванията, които налага работата и животът извън работното място, се конкурират помежду си и хората се сблъскват с дилема, която поражда чувство за безпокойство и поставя под заплаха и работния процес, и личния живот“, пише Бекер.

Учените вече доказаха, че стресът на работното място и пренасянето вкъщи на свързани с работата въпроси се отразяват на семейните отношения, само че в ново изследване се говори, че за да изпитвате този ефект, не е необходимо да работите у дома, а дори само да мислите за работата.

Според Бекер отговорността за създаване на атмосфера на изнервеност в крайна сметка носи началникът. „Нашата работа открива тъжната реалност: гъвкавият работен ден в повечето случаи се превръща в безкраен работен ден“, резюмира Бекер.
2. Не мислете за заплатата, наслаждавайте се на работния процес

Работата заради материалното възнаграждение е малко продуктивна, смятат учените. Те доказват, че мисълта за заплатата в края на месеца не мотивира човек.

През юли Кейтлин Ули публикува изследване, в което посочва, че работата предизвиква вътрешна мотивация тогава, когато тя се възприема като самоцел.

„Тогава човек е мотивиран да продължи дейността заради самия себе си, защото не може да отдели изгодата от изпълнението на задачите от самата задача“, пише Ули и стига до извода, че е по-добре възнаграждението за труда да се дава директно в процеса, а още по-добре в самото начало.

3. Изолирайте се от информационния шум

Включвайки служебния компютър, човек веднага попада едновременно в няколко комуникационни среди. Всяка информация достига до нас по различни канали, изисквайки от нас реакция.

Заради този ефект на информационния шум се разсейвате и губите в безцелно блуждаене в социалните мрежи поне по няколко часа от деня. Освен това се увеличава и работният стрес.

смартфон
ThinkStock/Getty Images

Много хора споделят, че докато са на работа взимат телефона веднъж на шест минути или по-често, а също така, че не могат да се концентрират върху една задача повече от 10 минути.

Този проблем се решава различно от компаниите, като най-популярната мярка е регулирането на информационната среда в офиса, но проблемът по-скоро е в биологичното устройство на човек. Когато споделяте информацията със себе си – а именно в това се състои голяма част от вашата активност в социалните мрежи – у вас се активира производството на допамин.

Как да намерите добра работа за много пари?

Именно поради това в моментите, когато в работата от вас се изисква концентрация или просто ви е трудно, вие си мислите за социалните мрежи, бъркате в джоба си за телефона и продуктивността спада.

Ето няколко съвета как можете да се изолирате от информационния шум: задачите да се решават не едновременно, а поред; да се правят неголеми прекъсвания в работата и да изключвате излишните приложения от телефона си преди началото на работния ден.

работа
Thinkstock/Getty Images


4. Не бъдете работохолици

Ако ви се струва, че сте незаменим, следващият етап е нервен срив, смята изследователят Гордън Питерсън.

Дронове ще гонят японските работохолици от офисите

Като цяло работохолиците обичат всичко. Ако човек много работи и постига много – той е успешен. Но има и хора, които поставят работата над всичко – отношения, здраве разбира се, почивка. Цената, която те плащат за успеха, е твърде висока.

х
ThinkStock/Getty Images

БГНЕС