/ Gulliver/Getty Images
Всяка година милиони хора по цял свят разменят коледни картички. Традицията не е изчезнала. Но откъде води началото си тя?

Преди малко по-малко от 200 години англичанинът Хенри Коул нарушил британските традиции. По негово време хората си честители Коледа, като си разменяли литографии, които изписвали с красив почерк и украсявали за случая. Коул обаче измислил нещо едновременно по-практично, но не по-малко красиво. Той поръчал на художника Джон Хорсли да му изрисува 40 еднакви литографии, които Коул да разпрати на приятелите и роднините си.
 

Gulliver/Getty Images


Англичанинът поръчал върху картичките да бъдат изобразени той и семейството му, на фона на картини от библията и традиционната коледна украса. Според историята въпросните картички така и не били изпратени и не достигнали до хората, за които били предназначени, но идеята допаднала много на предприемчивите местни търговци, които видели в това доходоносен бизнес.

В днешно време са запазени 12 от 40-те литографии на художника Хенри Коул. През 2001 г. една от тях е продадена на търг за 22 000 лири, което я прави на най-скъпо продадена картичка в света.

Постепенно идеята за колените картички заразила света. За направата на първата коледна картичка в Русия през 1898 г. например бил ангажиран един от най-добрите руски художници. Дуайт Айзенхауер пък е първият американски президент, който въвежда модата на коледните картички в Белия дом. Той и жена му изпращали по една честитка на всеки от служителите там.
 

Gulliver/Getty Images


В същото време американецът Луис Пранг започнал да използва специална техните, с която да прави картички, като използва 20 различни цвята. Той започнал да работи с най-добрите художници и заедно превръщали коледните картички в истински шедьоври на изкуството.

В началото на коледните картички присъствали рисунки на цветя, растения, геометрични фигури и деца. В страните, където бил разпространен католицизмът, заложили на библейски символи и образи - сцената с Рождеството на Христос, изображения на трите влъхви или на Мадоната с Младенеца, а текстът бил собственоръчно съставян и изписван като знак на внимание и уважение към адресата.

Протестантските страни въвели картичките с накиченото празнично дръвче, с елените на Дядо Коледа, с ярките звезди и апликациите. Заради пищната си украса текст често липсвал. През 1910-1920 г. на мода били домашно изработените коледни картички - от картон, цветни моливи, станиол.
 

Gulliver/Getty Images


Днес освен на традиционните коледни картички на хартиен носител хората се радват и на изобилието, което се предлага в интернет. Електронните честитки обаче още не успяват да заглушат чаровната традиция на традиционните коледни картички.