Преди изборите често има подмяна на членове на СИК в последния момент. Това обяви пред NOVA говорителят на ЦИК Росица Матева.

„За това Централната избирателна комисия в няколко доклада препоръча на законодателя хората да не се назначават толкова рано. Те се избират около 25 дни преди изборния ден. Няма какво да правят толкова рано. Добре е да бъдат назначени 10-14 дни преди вота, за да има време да се обучат. След като бъдат назначени, не трябва да бъдат заменяни, освен при сериозни причини. Много от тези промени стават след обучението. На тези избори постъпиха повече такива жалби, отколкото на предходните. Включително от групи членове на СИК, които са заменени без тяхното съгласие. Става дума за хиляди подменени”, уточни тя.

Тя направи още няколко пояснения относно това как гласът ни да е валиден. „Ако при гласуване с хартиена бюлетина, избирателят допусне грешка, има право да получи още една бланка. При хартиената бюлетина гласуващият най-напред трябва да отбележи вота си в квадратчето в лявата страна  и едва тогава да гласува с преференция, ако желае. Ако подаде само глас в кръгчето с преференциите, той ще бъде недействителен”, обясни още Матева.

И уточни, че резултатите от изборите ще бъдат обявени до 4 дни, а до 7 ще стане ясен и поименният състав на парламента.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня











 
NOVA